X

Kindly register in order to view this article
!

KBS arah MSN siap sedia hadapi Taufan Kummari

Steven Sim
A
A

TIMBALAN Menteri Belia dan Sukan, Steven Sim Chee Keong telah mengarahkan sekretariat Majlis Sukan Negara (MSN) di Sukan SEA di Filipina untuk bersiap sedia menghadapi Taufan Kummari.

Katanya, pihaknya akan terus memantau keadaan dan berhubung dengan pihak berkuasa negara itu termasuk Philippine SEA Games Organising Committee (PHISGOC) bagi memastikan keselamatan atlet, pegawai sukan dan rakyat Malaysia yang terlibat dalam temasya sukan itu.

"Maklumat tentang perkara ini juga disampaikan kepada semua pengurus pasukan agar langkah-langkah bersiap siaga boleh dirancang.

"Saya juga telah menghubungi Duta Malaysia di Manila, Norman Muhamad untuk memantau keadaan dan menyalurkan nasihat tentang Taufan Kummari dari masa ke semasa," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Semalam, kerajaan Filipina memulakan operasi pemindahan ribuan penduduk sebagai persediaan menghadapi taufan berkenaan dijangka melanda negara itu pagi hari ini atau lewat esok yang membawa bersama angin kencang serta hujan lebat sekaligus mengancam kerancakan temasya Sukan SEA.

Pakar kaji cuaca meramalkan taufan itu membawa angin dengan kelajuan mencecah 170 kilometer sejam.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus