X

Kindly register in order to view this article
!

Struktur semula GST kepada kadar tiga peratus

Dominic Lau
A
A

SHAH ALAM - Sekiranya kerajaan mahu memperkenalkan kembali Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST), penstrukturan semula pada kadar tiga peratus berbanding enam peratus sebelum ini perlu dilakukan bagi meringankan beban rakyat.

Presiden Gerakan, Datuk Dr Dominic Lau Hoe Chai berkata, pelaksanaan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) bukan sahaja membebankan rakyat, malah merugikan negara.

"Maka tidak hairanlah sekiranya GST dicadang semula oleh kerajaan demi meningkatkan pembangunan ekonomi dalam negara.

"Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM ), Datuk Nadzim (Johan) dalam kenyataan media semalam berpendapat pelaksanaan GST sebenarnya memberi keuntungan kepada kerajaan selain menjana pembangunan ekonomi, malah jika dilaksanakan semula ia sangat baik untuk negara. Tetapi kadarnya haruslah berpatutan dan setara dengan kehidupan rakyat dalam negara," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dominic berkata, beliau berharap jika benar kerajaan serius untuk melaksanakan cukai tersebut, ia perlu dikuatkuasakan dengan lebih baik demi pembangunan ekonomi yang lebih mapan.

"Lebih 143 buah negara maju kerana implikasi pelaksanaan GST. Sebagai contoh United Kingdom, Jepun, Korea dan sebagainya. Oleh itu, kerajaan Pakatan Harapan (PH) harus mempertimbangkan pelaksanaan semula GST pada negara.

"Kerajaan juga disarankan untuk menaikkan bantuan isi rumah daripada RM1,200 kepada RM1,500 dan kadar cukai pendapatan yang lebih minimum pada orang ramai supaya pelaksanaan GST tidak memberi tekanan kepada rakyat jika ia dilaksanakan semula," katanya.


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!