X

Kindly register in order to view this article
!

Perang tarif AS-China bermula

AS dan China dijangka bertemu untuk membincangkan tentang isu perang tarif itu pada bulan ini.
A
A

BEIJING - China dan Amerika Syarikat (AS) mula melancarkan perang tarif bermula hari ini walaupun rundingan antara kedua-dua negara dijangka disambung semula pada bulan ini.

Menurut Pejabat Wakil Perdagangan AS, cukai tambahan 15 peratus itu telah berkuatkuasa terhadap produk berjumlah AS$300 bilion (RM1.2 trilion) dari Beijing.

Jumaat lalu, Presiden AS, Donald Trump juga menolak sebarang langkah penangguhan.

‘Ia akan diteruskan,” katanya kepada para wartawan ketika diajukan tentang isu tersebut.

Difahamkan, tarif baharu itu menyasarkan pelbagai barangan daripada produk makanan termasuk sayur-sayuran, buah-buahan dan susu serta peralatan sukan.

Ahli ekonomi di Peterson Institute for International Economics berpusat di Washington menganggarkan barangan bernilai AS$112 bilion (RM471 bilion) akan terkesan akibat tarif tambahan tersebut.

Sebagai respons, Beijing turut mengenakan cukai tambahan sebanyak lima peratus ke atas minyak mentah AS yang pertama kali dikenakan sejak kedua-dua negara ekonomi terbesar di dunia itu terjerumus dalam perang perdagangan lebih setahun lalu.

Selain itu, ia juga mengambil tindakan mengenakan cukai tambahan menyasarkan ke atas produk dari Washington berjumlah AS$75 bilion (RM315 bilion).

Ratusan syarikat di AS dan kumpulan profesional telah mengemukakan rayuan kepada pentadbiran AS supaya menangguhkan tarif baharu tersebut kerana mendakwa ia boleh memusnahkan pekerjaan dan membebankan pengguna.

Tetapi, Trump yang kini sudah berkempen untuk penggal kedua dengan angkuh menyelar pihak yang membuat tuntutan sedemikian.

“Syarikat yang teruk dan lemah secara terus menyalahkan tarif kecil ini walaupun ia berpunca daripada pengurusan yang buruk. Siapa yang boleh salahkan mereka kerana melakukan itu? Hanya Alasan!” katanya menerusi Twitter.

Jutawan hartanah itu bagaimanapun meletakkan harapan untuk rundingan yang positif.

“Kami ada menghubungi China. Mesyuarat telah dijadualkan dan panggilan turut dibuat. Saya rasa mesyuarat akan diadakan pada bulan ini. Ia tidak pernah dibatalkan. Kita akan lihat apa yang akan berlaku seterusnya,” ujarnya lagi.

Perang tarif terhadap China telah menyebabkan ekonomi negara itu berkembang secara perlahan malah negara lain turut menerima kesan yang sama.

Data menunjukkan aktiviti sektor pembuatan di Beijing menguncup untuk bulan keempat berturut-turut.

Nilai mata wang juga alami kejatuhan pada paras terendah dalam tempoh 11 tahun berbanding Dolar AS pada minggu lalu.

Korea Selatan juga turut terkesan yang mana eksport negara itu merosot untuk sembilan bulan berturut-turut akibat langkah Washington.

“AS sepatutnya belajar bagaimana untuk bertindak seperti kuasa global dan berhenti menjadi seperti ‘pembuli’ di sekolah. Ia sepatutnya bergabung dengan negara lain untuk menjadikan dunia ini lebih makmur. Tarif tidak akan menghalang pembangunan China,” lapor agensi berita Xinhua memetik kenyataan pegawai parti pemerintah.

Beri impak

Bulan lalu, Trump mengumumkan kenaikan cukai sebanyak lima peratus terhadap barangan import dari China bernilai AS$550 bilion (RM2.3 trilion) selepas Beijing mengumumkan langkah sama terhadap produk dari AS.

Tarif sebanyak 15 peratus yang dikenakan ke atas telefon bimbit, komputer riba, alat mainan dan pakaian akan berkuatkuasa pada 15 Disember depan.

AS juga menaikkan cukai kepada 30 peratus terhadap senarai barangan bernilai AS$250 bilion (RM1.0 trilion) yang sudah dikenakan tarif berjumlah 25 peratus pada 1 Oktober depan.

Buat masa ini, ekonomi AS dikatakan masih baik berdasarkan pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dan kadar inflasi yang masih rendah.

Tetapi, kajian dibuat University of Michigan mendapati perang perdagangan tersebut telah memberi impak terhadap amalan pelaburan syarikat dan keyakinan pengguna yang mana bulan Ogos menunjukkan penurunan paling ketara sejak Disember 2012.

Selama dua tahun, pentadbiran Trump telah memberi tekanan kepada China untuk membuat perubahan besar terhadap dasar perlindungan harta intelek, memaksa pemindahan teknologi, subsidi industri dan akses pasaran.

Beijing secara konsisten menafikan tuduhan Washington bahawa ia terlibat dalam amalan perdagangan tidak adil dan berikrar akan melawan balik dan turut mengkritik langkah dibuat AS yang digelar sebagai protectionist (dasar bersifat perlindungan).

China juga mendesak AS supaya membatalkan cukai tambahan tersebut dan mengesahkan pusingan baru rundingan telah dibincangkan bersama Washington.

Perang perdagangan telah mengeruhkan lagi hubungan dua negara kuasa besar itu yang semakin tegang dengan ‘latihan navigasi bebas’ dilancarkan AS berhampiran pulau diduduki China di kawasan pertikaian multilateral di Laut China Selatan dan sokongan terhadap Taiwan untuk pemerintahan sendiri walaupun Beijing mendakwa Taipei miliknya. - Agensi


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus