Legenda bola sepak England meninggal dunia

Francis
Francis
A
A
A

BEKAS penyerang England, Trevor Francis, pemain pertama Britain bernilai £1 juta pound, meninggal dunia pada usia 69 tahun selepas mengalami serangan jantung, kata keluarganya.

Francis memulakan kerjayanya di Birmingham City pada 1970 sebelum berkhidmat di beberapa kelab, terutamanya Nottingham Forest, Manchester City dan Sheffield Wednesday.

Francis menjadi tajuk utama apabila dia dipindahkan dari Birmingham ke Forest pada tahun 1979 dengan bayaran 1 juta pound, menjaringkan gol kemenangan dalam perlawanan akhir Piala Eropah tahun itu menentang Malmo.

"Trevor Francis telah meninggal dunia pada usia 69 tahun. Dia diserang sakit jantung di apartmennya di Sepanyol pagi tadi.

"Bagi pihak keluarga, ini merupakan satu kejutan besar kepada semua orang. Kami semua sangat kecewa.

"Dia seorang pemain bola sepak legenda tetapi dia juga seorang yang sangat baik," kata kenyataan daripada keluarganya yang dikeluarkan kepada media Britain.

Francis memenangi 52 caps dan menjaringkan 12 gol untuk England dari 1977 hingga 1986.

"Kami sedih mendengar tentang pemergian Trevor Francis. Kami ingin menyampaikan ucapan penghargaan kepada semua keluarga dan rakan Trevor," kata Persatuan Bola Sepak.

Francis memenangi Piala Eropah pada 1979 dan 1980 dan Piala Super Eropah pada 1979 bersama Forest kendalian Brian Clough.

Dia juga memenangi Piala Itali bersama Sampdoria pada 1984–85.

“Nottingham Forest berasa amat sedih apabila mengetahui pemergian pemenang dua kali Piala Eropah, Trevor Francis. Legenda hutan sejati yang tidak akan dilupakan," kata kelab Liga Perdana itu.

Manchester City turut mengucapkan takziah kepada keluarga Francis.

"Manchester City amat berdukacita atas pemergian bekas pemain kami Trevor Francis..

"Fikiran kami bersama rakan dan keluarga Trevor pada masa sukar ini," tweet City.

Francis juga pernah menguruskan Queens Park Rangers (QPR), Sheffield Wednesday, Birmingham dan Crystal Palace.