Dua anggota polis didakwa merompak jutaan ringgit

Dua anggota polis antara empat individu didakwa atas pertuduhan merompak seorang lelaki membabitkan nilai jutaan ringgit di sebuah kondominium bulan lalu.
Dua anggota polis antara empat individu didakwa atas pertuduhan merompak seorang lelaki membabitkan nilai jutaan ringgit di sebuah kondominium bulan lalu.
A
A
A

KUALA LUMPUR - Dua anggota polis yang bertugas di Bukit Aman antara empat individu didakwa di Mahkamah Sesyen di sini pada Rabu atas pertuduhan merompak seorang lelaki membabitkan nilai jutaan ringgit di sebuah kondominium.

Dua sarjan iaitu Ahmad Shahrizan Ab Rahman, 42, dari Bahagian Risikan, Operasi, Rekod Jenayah (D4) dan Mohamad Shawal Chekman, 40, dari E9 Cawangan Khas serta Khairul Anwar Ahmad, 40, dan Muhammad Firdaus Zainal, 27, mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan itu di hadapan Hakim Siti Aminah Ghazali.

Empat lelaki itu didakwa bersama-sama melakukan rompak berkumpulan ke atas Mohammad Syafiq Hazane Dzulfikri, 25, di Irama Wangsa Kondominium, Seksyen 10, Wangsa Maju, pada 8.30 malam, 25 Mei lepas.

Pertuduhan mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebatan jika sabit kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya Nidzuwan Abd Latip berkata, pihak pendakwaan tidak menawarkan jaminan kerana kesalahan itu tidak boleh dijamin.

"Sekiranya mahkamah membenarkan jaminan, saya mencadangkan setiap tertuduh dijamin RM50,000 dengan seorang penjamin kerana ia membabitkan nilai rompakan jutaan ringgit,” kata Nidzuwan.

Peguam Mohamed Yazzer Azzad Zainudin, yang mewakili dua anggota polis itu memohon agar mahkamah membenarkan kedua-dua anak guamnya diikat jamin dengan jumlah yang rendah.

"Tertuduh pertama, iaitu Ahmad Shahrizan adalah anggota polis D4 yang bertugas di Bukit Aman. Dia yang telah bercerai dan kini menanggung empat anak telah berkhidmat dalam Polis Diraja Malaysia selama 16 tahun dan berpendapatan RM3,000 sebulan.

"Anak guam saya juga pernah menerima anugerah perkhidmatan cemerlang pada 2009 dan 2018,” katanya.

Mohamed Yazzer berkata, Mohammad Shawal pula yang merupakan anggota polis bertugas di E9 Cawangan Khas menanggung empat anak dan pernah menerima anugerah perkhidmatan cemerlang pada 2021.

Sementara itu, peguam Mohamad Rohan Mohamad Razi mewakili dua lagi tertuduh memohon kedua-dua anak guamnya diikat jamin RM3,000.

Mahkamah membenarkan setiap tertuduh diikat jamin RM12,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan sebutan kes pada 31 Julai ini. - Bernama