PBB beri amaran media sosial tingkat kebencian di seluruh dunia

Antonio Guterres
Antonio Guterres
A
A
A

TORONTO - Setiausaha Agung PBB, Antonio Guterres pada Rabu memberi amaran bahawa perkhidmatan media sosial menyediakan ‘pembesar suara’ untuk kebencian, lapor Agensi Anadolu.

"Media sosial melengkapkan pembenci kebencian dengan pembesar suara untuk kemarahan.

"Hari ini, tiada konspirasi yang agak keterlaluan untuk mendapatkan khalayak yang ramai; tiada kepalsuan yang terlalu tidak masuk akal untuk menimbulkan kegilaan dalam talian," kata Guterres pada sesi Majlis Keselamatan mengenai "Nilai-nilai Persaudaraan Manusia dalam Mempromosikan dan Mengekalkan Keamanan".

Guterres berkata, dakwaan yang tidak berasas atau pembohongan terang-terangan boleh mendapat kesahihan yang tidak wajar dengan pantas, dikemukakan bersama fakta yang disahkan dan bukti saintifik.

"Mereka sering diterima - malah disokong - oleh pemimpin politik,” katanya.

Sesi itu dipengerusikan oleh Emiriah Arab Bersatu.

Guterres berkata setiap agama menyeru kepentingan persaudaraan manusia, saling menghormati dan memahami.

"Nilai sejagat ini menghidupkan Piagam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan menjadi teras kerja kami untuk keamanan, keadilan dan hak asasi manusia,” kata ketua PBB itu.

Guterres berkata ancaman kepada keamanan boleh muncul dalam pelbagai bentuk.

Beliau juga menyatakan bahawa persaingan untuk kuasa dan sumber, pencabulan hak asasi manusia, tadbir urus yang lemah, kemiskinan tegar, peminggiran dan ketidaksamaan semuanya adalah ancaman terhadap keamanan.

Sambil membayangkan gerakan ketuanan kulit putih Neo-Nazi sebagai ancaman keselamatan di beberapa negara, Guterres berkata: "di seluruh dunia, kita sedang menyaksikan gelombang xenofobia, perkauman dan sikap tidak bertoleransi, kebencian dan keganasan terhadap wanita, kebencian anti-Muslim, anti-Semitisme dan serangan terhadap komuniti Kristian minoriti" - Bernama