Rumah panjang terbakar, 76 penghuni terjejas menjelang Gawai

Tangkap layar video yang dikongsi pengguna Facebook.
Tangkap layar video yang dikongsi pengguna Facebook.
A
A
A

SIBU - Seramai 76 penghuni Rumah Selunsin, Pakan dalam Bahagian Sarikei, kira-kira 60 kilometer dari sini, berdepan dugaan menjelang sambutan Hari Gawai Dayak pada Khamis depan apabila rumah panjang didiami mereka musnah dalam kebakaran pada Selasa.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Bintangor, Nicholas Belulin berkata, akibat kejadian tersebut juga kesemua persiapan akhir penghuni rumah panjang 15 pintu itu untuk menyambut Gawai turut terkesan.

Katanya, kesemua penghuni rumah panjang dua tingkat itu berjaya menyelamatkan diri.

"Mengikut maklumat awal kebakaran bermula dari kawasan tengah rumah panjang tersebut. Punca dan jumlah kerugian sebenar kebakaran itu sedang dalam siasatan,” katanya ketika dihubungi Bernama pada Selasa.

Beliau berkata, sebaik sahaja menerima panggilan kebakaran itu pada jam 10.36 pagi, pasukan dari BBP Bintangor dengan kekuatan lapan anggota telah digerakkan ke lokasi kejadian.

Katanya, akibat kebakaran itu, ruang hadapan (ruai dan bilik tidur tingkat atas) terbakar 100 peratus manakala bahagian belakang (ruang tengah dan dapur) berjaya diselamatkan.

"Anggaran kebakaran adalah 80 peratus secara keseluruhannya,” katanya. - Bernama