Indeks Harga Pengeluar Malaysia turun -3.0 peratus pada April

Kadar IHPR menurun pada bulan April 2023.
Kadar IHPR menurun pada bulan April 2023.
A
A
A

INDEKS Harga Pengeluar (IHPR) Malaysia merosot kepada -3.0 peratus pada April 2023 daripada -2.9 peratus pada Mac 2023, kata Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM).

Penguncupan IHPR bagi April disebabkan terutamanya oleh penurunan dalam sektor pertanian, perhutanan dan perikanan serta perlombongan, kata DOSM dalam satu kenyataan pada Isnin.

Jabatan itu berkata, sektor pertanian, perhutanan dan perikanan terus menunjukkan trend negatif selama sepuluh bulan berturut-turut, merekodkan -26.0 peratus berbanding -28.7 peratus pada Mac.

Sementara itu, sektor perlombongan turut mencatatkan penurunan -4.7 peratus pada April 2023 berbanding -11.5 peratus pada bulan sebelumnya, kesan kejatuhan indeks pengekstrakan petroleum mentah -12.5 peratus.

Pada asas bulanan, IHPR pengeluaran tempatan mencatatkan peningkatan marginal 0.2 peratus pada April 2023 berbanding 0.3 peratus pada bulan sebelumnya.

Sektor pertanian, perhutanan dan perikanan meningkat 0.8 peratus, disebabkan peningkatan dalam indeks penanaman tanaman kekal (1.1 peratus), manakala sektor perlombongan mencatatkan peningkatan 0.5 peratus, seiring dengan peningkatan indeks pengekstrakan petroleum mentah (1.5 peratus).

Sektor pembuatan pula mencatatkan peningkatan perlahan 0.1 peratus, disebabkan oleh indeks pembuatan produk makanan (0.9 peratus) dan pembuatan kimia dan produk kimia (0.7 peratus).

Sementara itu, sektor bekalan elektrik dan gas turun kepada -0.6 peratus berbanding 0.5 peratus yang dicatatkan pada bulan sebelumnya, manakala sektor bekalan air kekal tidak berubah.

DOSM turut menjelaskan bahawa ketidaktentuan harga terutamanya dalam tenaga dan produk makanan memberi kesan kepada indeks harga pengeluar di kebanyakan negara.

IHPR Amerika Syarikat meningkat 2.3 peratus selepas peningkatan 2.7 peratus pada Mac 2023, yang boleh dilihat pada permintaan makanan akhir terutamanya dalam indeks buah-buahan segar dan tembikai serta telur untuk kegunaan segar.

Walau bagaimanapun, inflasi pengeluar India turun -0.9 peratus (Mac 2023: 1.3 peratus) pertama kali sejak Julai 2020, manakala harga pengeluar China pula turun -3.6 peratus berbanding -2.5 peratus pada bulan sebelumnya. - Bernama

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!