TH tambah baik pusat khidmat pelanggan

Mohamad Zamry (tiga dari kanan) bersama petugas yang akan menyantuni jemaah haji di Abraz Al Janadriyah di Makkah.
Mohamad Zamry (tiga dari kanan) bersama petugas yang akan menyantuni jemaah haji di Abraz Al Janadriyah di Makkah.
A
A
A

MAKKAH - Lembaga Tabung Haji (TH) menambah baik pusat khidmat pelanggan bagi memberikan servis lebih efisien kepada jemaah yang menunaikan haji tahun ini.

Pengarah Operasi Makkah, Mohamad Zamry Mohd Noor berkata, jika sebelum ini setiap maklumat yang disalurkan oleh jemaah dikira sebagai aduan kerana tiada kategori ditetapkan.

“Untuk tahun ini kita pecahkan kepada kategori seperti aduan, permohonan dan penghargaan kerana tidak mahu ia bercampur-aduk hingga sukarkan proses penyelesaian.

“Contohnya kehilangan gelang pengenalan diri, masalah fasiliti di maktab kita akan kategorikan sebagai permohonan yang akan diselesaikan dengan segera,” katanya dalam sidang media di ibu pejabat TH di Abraz Al Janadriyah pada Khamis.

Kata Mohamad Zamry, permohonan yang dibuat jemaah juga akan diproses di peringkat khidmat pelanggan dan kemudiannya disalurkan kepada bahagian berkenaan dengan segera.

Mohamad Zamry bercakap pada sidang media di Abraz Janadriyah.
Mohamad Zamry bercakap pada sidang media di Abraz Janadriyah.

“Contohnya ada jemaah yang menghadapi masalah kad bank, kita akan sampaikan kepada kaunter Bank Islam supaya masalah tersebut dapat diselesaikan.

“Semua permohonan dan aduan juga akan direkod, dianalisis dan kita juga akan maklumkan semula kepada jemaah ‘update’ semasa peringkat permohonan dan tidak dibiarkan tanpa jawapan,”katanya.

Ujarnya, setakat ini pusat khidmat pelanggan yang beroperasi 24 jam boleh diakses secara terus oleh jemaah dengan datang ke kaunter yang terdapat di Ibu Pejabat TH di Abraz Al Janadriyah dan satu lagi di Hotel Land Premium.

Kata beliau, jemaah juga boleh menghubungi talian Pusat Bantuan Tanah Suci di talian 012570443 yang nombornya sudah tertera di 'lanyards' pengenalan diri jemaah.

Sementara itu Mohamad Zamry berkata, pada tahun ini juga kadar perlindungan insurans bagi kehilangan bagasi jemaah telah dinaikkan daripada RM300 kepada maksimum RM500.

Katanya, bayaran ganti rugi akan diberikan sekiranya melibatkan bagasi yang diuruskan oleh TH seperti pergerakan dari Madinah ke Makkah.

“Kehilangan bagasi atau barang milik peribadi di atas sebab kecuaian sendiri tidak termasuk dalam perlindungan yang dinyatakan ini,” katanya.

Ikuti Channel rasmi Sinar Harian di WhatsApp supaya anda tidak terlepas berita-berita terkini daripada kami. Jom! Klik di sini!