3 badan sukarelawan terima Bantuan Khas Kewangan Aidilfitri

Anwar (tengah) ketika hadir membuat lawatan ramah mesra bersama peniaga dan pengunjung di Bazar Ramadan Kompleks PKNS Seksyen 14 Shah Alam pada Rabu. - Foto: Bernama
Anwar (tengah) ketika hadir membuat lawatan ramah mesra bersama peniaga dan pengunjung di Bazar Ramadan Kompleks PKNS Seksyen 14 Shah Alam pada Rabu. - Foto: Bernama
A
A
A

SHAH ALAM - [DIKEMAS KINI] Kerajaan akan memperluas Bantuan Khas Kewangan Aidilfitri kepada tiga badan sukarelawan iaitu Rejimen Askar Wataniah, Pasukan Simpanan Angkatan Tentera dan Pasukan Sukarelawan Maritim Malaysia.

Perdana Menteri,Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, ia susulan permohonan yang dikemukakan badan terbabit.

"Elaun untuk sukarelawan, ada permohonan yang dimasukkan iaitu sukarelawan askar wataniah, sukarelawan angkatan tentera dan sukarelawan maritim.

"Semua akan masuk bawah bantuan kategori sukarelawan Aidilfitri,” katanya selepas tinjauan ramah mesra bersama peniaga di Bazar Ramadan PKNS pada Rabu.

Menurut Kementerian Kewangan, seramai 26,000 orang daripada ketiga-tiga badan sukarelawan akan menerima bantuan khas kewangan yang melibatkan peruntukan RM7.8 juta.

Pada 29 Mac lepas, kerajaan mengumumkan lebih 200,000 anggota Jabatan Sukarelawan Malaysia, Sukarelawan Angkatan Pertahanan Awam, sukarelawan polis dan bomba akan menerima Bantuan Khas Kewangan Aidilfitri berjumlah RM300.

Dalam pada itu, Anwar juga mahu semua rakyat dan pemimpin bekerjasama dalam membersihkan negara daripada masalah lampau terutama rasuah.

Beliau berkata, umat Islam dan rakyat di negara ini tidak mungkin dapat mengangkat Malaysia menjadi negara MADANI sekiranya tidak sanggup membuat perubahan di semua peringkat, dari atas sampai ke bawah.

"Sebab itu kalau tindakan keras dan tegas saya mula dari atas kerana rosaknya sistem negara adalah dari pimpinan di atas," katanya ketika berucap pada Majlis Berbuka Puasa dan Penyampaian Sumbangan Pelajar Tahfiz serta Anak Yatim di Masjid Ahmadi, Kampung Rantau Panjang.

Perdana Menteri berkata, walaupun pelbagai slogan berkaitan Melayu, Islam, kesatuan dan keadilan digunakan oleh pemimpin terdahulu namun semua itu tidak memberi kesan serta makna jika tiada keikhlasan dan tekad untuk mengamalkannya.

"Kita amanahkan pimpinan dan pimpinan silih berganti, berapa ramai Perdana Menteri berganti beberapa tahun ini... tetapi keadaan masih sama, rasuah masih berleluasa... Jadi saya nak ubah, saya nak umat Islam di Malaysia termasuk Selangor ubah persepsi ini... siapa jadi pemimpin, bagi kerjasama dan bertanggungjawab bersihkan negara daripada kekusutan lampau," katanya.

Beliau turut mengingatkan umat Islam di Malaysia agar mengambil peluang tempoh saki-baki beberapa hari dalam Ramadan ini untuk terus menjadikan bulan suci ini sebagai madrasah untuk membersihkan kerohanian diri masing-masing serta menghayati pengajaran yang terdapat di dalam al-Quran. - Bernama