KPKM sambut baik bantuan khas pesawah, nelayan

Mohamad Sabu
Mohamad Sabu
A
A
A

PUTRAJAYA - Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM) menyambut baik pengumuman oleh Perdana Menteri khususnya berkenaan Bantuan Khas Kewangan Aidilfitri kepada pesawah dan nelayan.

Menterinya, Datuk Seri Mohamad Sabu berkata, pengumuman berkenaan membuktikan keprihatinan kerajaan dalam membela nasib pesawah dan nelayan selaras dengan kerangka visi Malaysia MADANI.

"Pemberian bantuan khas sebanyak RM200 kepada pesawah dan nelayan ini dijangka akan dapat memanfaatkan sebanyak 240,000 orang pesawah dan 38,500 orang nelayan di seluruh negara.

"Ini adalah tambahan daripada bantuan yang telah diberikan sebelum ini termasuk Elaun Sara Hidup Nelayan berjumlah RM300 dan sumbangan tunai kepada pesawah sebanyak RM200 sebulan untuk tempoh tiga bulan atau semusim," katanya dalam kenyataan pada Rabu.

Mohamad berkata, KPKM amat berterima kasih kepada Perdana Menteri atas keprihatinan beliau dalam memastikan kebajikan pesawah serta nelayan sentiasa terpelihara dalam menghadapi cabaran kos sara hidup yang tinggi dan KPKM berharap bantuan yang diberikan ini akan dapat membantu pesawah dan nelayan dalam membuat persediaan bagi menyambut Hari Raya Aidilfitri.

Artikel Berkaitan: