Johor, UTHM, MARSAH bekerjasama lahir imam muda bertauliah

Mohd Fared ketika sesi soal jawab pada Persidangan Kedua Dewan Undangan Negeri ke-15 di Bangunan Sultan Ismail, Kota Iskandar, pada Isnin. - Foto Bernama
Mohd Fared ketika sesi soal jawab pada Persidangan Kedua Dewan Undangan Negeri ke-15 di Bangunan Sultan Ismail, Kota Iskandar, pada Isnin. - Foto Bernama
A
A
A

ISKANDAR PUTERI - Kerajaan Johor akan bekerjasama dengan Universiti Tun Hussien Onn Malaysia (UTHM) dan Kolej Pengajian Islam Johor (MARSAH) bagi melahirkan imam muda yang bertauliah dalam kalangan graduan.

Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam negeri, Mohd Fared Mohd Khalid berkata, langkah itu bagi mengatasi isu kekurangan imam, bilal dan noja seperti di kawasan kampung atau perumahan di Johor.

Beliau berkata kerjasama dilakukan memandangkan UTHM dan MARSAH masing-masing melahirkan imam muda dalam kalangan graduan pada setiap tahun.

"UTHM menerusi Program Eksekutif Imam Profesional saban tahun lahirkan 85 imam muda, manakala MARSAH pula menyediakan 500 imam muda setiap tahun menerusi Program Imam Muda Muslih.

"Mereka akan diberikan kursus bagi tauliah imam dan juga bilal, jadi pada setiap tahun Johor akan mengeluarkan imam muda yang bukan sahaja terlatih bahkan terpelajar,” katanya kepada pemberita di luar persidangan Dewan Undangan Negeri Johor di sini pada Isnin.

Beliau berkata, antara faktor kekurangan imam di negeri itu adalah masalah kesihatan dan perpindahan.

Katanya, berikutan itu Jabatan Agama Islam Negeri Johor (JAINJ) harus menampung kekurangan yang dihadapi dengan segera.

Sehubungan itu beliau berkata langkah awal turut diambil antaranya membenarkan warga tempatan menjalani kursus bagi menjadi imam dan bilal sementara di sesuatu kawasan di negeri ini.

Artikel Berkaitan:

Mohd Fared berkata, setakat ini, Johor mempunyai 838 masjid dan 1,942 surau, manakala pegawai masjid seramai 4,463 orang yang terdiri daripada imam, bilal dan noja. - Bernama