Warga emas mengesot terima kerusi roda

Minah duduk di atas kerusi roda yang baharu diterimanya sambil ditolak oleh Yusof.
Minah duduk di atas kerusi roda yang baharu diterimanya sambil ditolak oleh Yusof.
A
A
A

TANAH MERAH - Seorang warga emas yang kisahnya disiarkan Sinar Harian kerana terpaksa mengesot akibat kudrat yang lemah pada usia 84 tahun di Kampung Air Cina, Batu 10, Batang Merbau di sini menerima sumbangan kerusi roda pada Jumaat.

Anak saudaranya, Yusof Che Leh, 62, berkata, Minah Mat Diah menerima kerusi roda itu daripada pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat Kelantan.

“Alhamdulillah, kerusi roda ini akan memudahkan pergerakannya yang sudah tidak dapat berjalan. Kami berterima kasih dan amat menghargai sumbangan itu.

“Sebelum ini dia hanya mengesot untuk ke tandas dan perlu didukung jika hendak dibawa ke hospital ketika sakit,” katanya ketika dihubungi di sini pada Sabtu.

Kata Yusof, kakak kepada arwah ibunya itu tidak mempunyai anak dan tinggal bersendirian selepas kematian suami pada tahun 2017.

“Saya bawa dia pindah tinggal bersebelahan dengan rumah saya sejak tiga tahun lalu dan membina sebuah bangsal dilengkapi tandas yang sesuai untuknya.

“Dia hanya ada saya dan isteri untuk menumpang kasih. Kami akan menjaganya sebaik mungkin hingga ke akhir hayat nanti,” katanya.

Pada Khamis lalu, akhbar ini menyiarkan kisah Minah yang pernah dijumpai di atas jalan berhadapan rumah Yusof selepas mengesot sejauh 50 meter dari bangsalnya.

Artikel Berkaitan: