Trossard gembira permulaan cemerlang di Arsenal

Trossard
Trossard
A
A
A

LEANDRO Trossard gembira dengan permulaan cemerlang kariernya di Arsenal dan optimis dengan peluang kelab baharunya itu memenangi Liga Perdana Inggeris (EPL).

Trossard menyertai The Gunners pada Januari lalu selepas penyerang Belgium itu mempamerkan aksi cemerlang bersama Brighton dan Hove Albion apabila meledak tujuh gol dalam 16 perlawanan liga.

Sejak menyertai kelab itu, Trossard hanya menjaringkan satu gol tetapi memberikan enam bantuan gol dalam hanya 10 perlawanan liga untuk membantu Arsenal membina semula jurang lapan mata dengan pasukan di kedudukan kedua, Manchester City.

"Saya mungkin tidak menjangka untuk mendapat banyak minit permainan. Saya lebih yakin dengan kemampuan saya sendiri. Saya berada dalam pasukan yang hebat.

"Itu juga memudahkan pemain baharu menyesuaikan diri dan mencapai tahap mereka. Ia adalah tempoh yang sangat sibuk dan pelik bagi saya, tetapi saya sangat gembira kerana saya dapat menyertai Arsenal.

"Saya fikir ia adalah satu langkah yang hebat untuk saya. Kita semua tahu betapa sukarnya untuk memenangi liga, melihat kepada Man City dan Liverpool dalam beberapa tahun kebelakangan ini, tetapi saya fikir kami mempunyai skuad yang hebat dan kami telah membuktikan berkali-kali bahawa kami bermain dengan baik.

"Ada 10 perlawanan lagi, kita akan lihat di mana pasukan akan berakhir sebaik musim ini tamat," katanya.

Pemain berusia 28 tahun itu juga bersedia untuk beraksi bersama Belgium selepas persaraan rakan penyerang dan bekas kapten Eden Hazard.

Artikel Berkaitan:

Kevin De Bruyne telah diberikan tanggungjawab sebagai kapten dan Trossard yakin pemain tengah itu dan ketua jurulatih baharu, Domenico Tedesco akan memberikan sesuatu yang luar biasa selepas tersingkir di peringkat kumpulan pada Piala Dunia 2022.

"(De Bruyne) mempunyai banyak pengalaman di peringkat tertinggi. Dia mengenali semua orang di sini, memandangkan dia sudah lama berada di sini.

“Ramai pemain muda memandang tinggi kepadanya – saya rasa itu satu kelebihan yang sangat besar untuk kapten pasukan kebangsaan jika orang memandang tinggi kepada anda," katanya.