Isu 'sedekah' pengundi: Amanah gesa SPRM percepat siasatan

Mahfuz
Mahfuz
A
A
A

ALOR SETAR - Parti Amanah Negara (Amanah) menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mempercepatkan siasatan berhubung dakwaan Pas memberi wang kepada pengundi pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) lalu.

Naib Presiden Amanah, Datuk Mahfuz Omar berkata, kes berkenaan harus disiasat secara telus susulan rakaman video bersumpah penerima wang untuk mengundi Pas sudah berlegar lebih sebulan lalu.

“Saya harap kes ini dipercepatkan bagi menyelamatkan negara daripada golongan yang cuba mengelirukan masyarakat dengan imej agama.

"Saya bimbang isu sama akan berulang dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) akan datang di enam buah negeri lagi,” katanya kepada Sinar Harian di sini pada Ahad.

Mahfuz berkata, pihaknya kesal apabila terdapat cubaan membersihkan jenayah rasuah dengan melabel perbuatan itu sebagai sedekah, seolah menghalalkan rasuah atas nama agama.

“Hukum rasuah untuk pemberi dan penerima adalah berdosa, daripada rasuah masuk neraka.

"Kini jenayah rasuah bertukar kepada ibadah, sedangkan ia dua perkara bertentangan, kerana ibadah atau sedekah perkara yang dituntut untuk ganjaran pahala berganda,” katanya.

Sehubungan itu, Mahfuz menyifatkan kenyataan Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang berhubung isu pemberian wang ketika pilihan raya sebagai sedekah, sesuatu yang mengejutkan dan mengelirukan tanggapan orang ramai terhadap rasuah.

Artikel Berkaitan:

“Kenyataan Abdul Hadi itu umpama untuk menyucikan rasuah dengan dinamakan ibadah supaya apabila kita buat tanpa rasa takut. Namun dibimbangi ‘fatwa’ Abdul Hadi itu boleh mengheret umat Islam melakukan dosa tanpa mereka sedar, ini kerana ulama sendiri yang cakap ia sedekah,” katanya.

Tambahnya, Pas didakwa cuba menjenamakan semula istilah rasuah kepada sedekah, walhal ia merupakan perbuatan memberi habuan untuk mendapatkan manfaat.

“Video yang tular jelas memaparkan sedekah itu dalam konteks bersumpah bahawa saya undi Pas. Ini perkara yang sangat mengejutkan apabila cuba tukarkan rasuah kepada sedekah atau jenayah kepada ibadah.

“Kes ini tidak ubah seperti pencuri curi ayam tetapi bila dia nak makan ayam itu, dia sembelih dahulu ayam sebab yakin halal dimakan,” katanya sinis.

Pada Selasa, SPRM membuka kertas siasatan berhubung dakwaan berlaku pembelian undi atau rasuah ketika tempoh berkempen PRU15.

Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Azam Baki berkata, meskipun ada parti politik menyatakan bantuan kewangan yang diberikan kepada orang ramai adalah berupa sedekah, namun pemberian tersebut tetap satu unsur rasuah seperti ditakrifkan di bawah Seksyen 10 Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.