Ceramah PRU15 tidak berunsur fitnah terhadap Anwar - Muhyiddin

 Muhyiddin Yassin, Anwar Ibrahim. - Foto Bernama
Muhyiddin Yassin, Anwar Ibrahim. - Foto Bernama
A
A
A

KUALA LUMPUR - Bekas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mendakwa ucapannya semasa ceramah ‘Grand Finale Perikatan Nasional Padang Serai’ pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) tidak berunsur fitnah, sebaliknya adalah komen yang adil.

Pengerusi Perikatan Nasional (PN) itu mendakwa ucapan tersebut adalah sebahagian daripada kempen politik untuk menyokong seorang calon PRU15 bagi kawasan Parlimen Padang Serai ketika itu.

Dalam pernyataan pembelaan terhadap saman fitnah difailkan Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadapnya, Muhyiddin berkata, Anwar sebagai ketua Kerajaan Perpaduan, pemimpin Pakatan Harapan dan perdana menteri tidak harus tersinggung terhadap kritikan dan pertanyaan yang ditimbulkan olehnya semasa ucapan-ucapan politik.

"Plaintif (Anwar) sepatutnya secara terbuka dan sepenuh hati menjawab pertanyaan yang ditimbulkan dan menafikan sebarang dakwaan yang beliau dakwa sebagai palsu,” dakwa Muhyiddin.

Menurut Muhyiddin, beliau dan Anwar adalah tokoh awam dan pemimpin parti yang sering berhadapan dengan dakwaan yang mungkin telah disalah nyata, disalah sebut atau diambil di luar konteks oleh media.

Beliau mendakwa tidak mempunyai pengetahuan atau kawalan mengenai akaun TikTok di bawah nama "@beritakini8", yang memuat naik video ucapan tersebut.

"Keseluruhan ucapan pada ceramah itu telah diterbitkan semula di akaun Facebook saya di bawah nama 'Muhyiddin Yassin'. Saya tidak secara peribadi mengawal atau memuat naik sebarang bahan ke akaun Facebook saya,” dakwanya.

Selain itu, Muhyiddin mendakwa, beliau tidak mempunyai sebarang pengurusan, kawalan atau kuasa atas mana-mana penerbitan kenyataan dalam ucapan tersebut yang diterbitkan MalaysiaKini bertajuk "MB’s aide to Muhyiddin: Anwar paid RM1 as S’gor economic adviser”.

Dalam saman tersebut, Anwar, 75, mendakwa pada 5 Disember lepas, Muhyiddin, Pengerusi PN telah membuat kenyataan fitnah itu dalam satu ucapan semasa ‘Grand Finale Perikatan Nasional Padang Serai’ di Taman Selasih, Kulim sebagai menyokong calon PN, Datuk Azman Nasrudin bagi Pilihan Raya Umum ke-15 dengan ratusan pengunjung telah menghadiri ceramah tersebut.

Sehubungan itu, Anwar menuntut Muhyiddin antaranya ganti rugi am, ganti rugi teruk, ganti rugi teladan, ganti rugi pampasan selain perintah injunksi untuk menghalangnya daripada terus menerbitkan atau mengedarkan kenyataan fitnah serupa. - Bernama