Imigresen perketat kawalan pelancong asing - Anwar

Anwar
Anwar
A
A
A

PUTRAJAYA - [KEMAS KINI] Kerajaan melalui Jabatan Imigresen Malaysia akan memperketat kawalan kemasukan pelancong asing ke negara ini bagi mengekang jangkitan Covid-19.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, kawalan ketat itu tidak hanya tertumpu kepada pelancong dari China tetapi melibatkan semua negara yang berisiko tinggi.

"Kemasukan rakyat asing akan dikawal dengan lebih ketat dan ia tidak menjurus kepada mana-mana negara tetapi semua (negara).

"Ia terutamanya negara yang jumlah jangkitannya yang agak tinggi termasuklah Amerika Syarikat (AS), China dan sebagainya," katanya katanya dalam sidang akhbar selepas mesyuarat kabinet di Pejabat Perdana Menteri di sini pada Rabu.

Tambahnya, kerajaan tidak akan sesekali kompromi dalam aspek keselamatan dan kesihatan rakyat negara ini.

"Pemantauan kemasukan rakyat asing dibuat secara telus dan tidak akan melonggarkan syarat ketat kerana dibimbangi berlaku jangkitan," katanya.

Sementara itu, sidang akhbar ini turut dihadiri kedua-dua Timbalan Perdana Menteri iaitu Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Datuk Seri Fadillah Yusof.

Turut serta beberapa menteri kabinet antaranya Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa; Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek dan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail.

Artikel Berkaitan: