Duda hina Islam ditahan polis

Seorang lelaki yang dipercayai mengeluarkan kenyataan menghina Islam ditahan polis di Puchong, Selangor pada Ahad.
Seorang lelaki yang dipercayai mengeluarkan kenyataan menghina Islam ditahan polis di Puchong, Selangor pada Ahad.
A
A
A

SEPANG - [DIKEMAS KINI] Seorang lelaki berstatus duda yang menghina agama Islam ditahan polis di Bukit Kuchai, Puchong pada Ahad.

Ketua Polis Daerah Sepang, Asisten Komisioner Wan Kamarul Azran Wan Yusof berkata, siasatan dan tangkapan dibuat bersabit satu video berdurasi 36 saat yang tular di media sosial Instagram yang memaparkan seorang lelaki menghina ALLAH, agama Islam dan bangsa Melayu.

Menurutnya, satu laporan polis telah dibuat orang awam pada jam 3.28 pagi, Ahad bersabit Cyberjaya Repot 5495/22.

"Pada hari yang sama kira-kira jam 12.30 tengah hari, polis telah melaksanakan tangkapan terhadap lelaki terbabit di sebuah rumah di Bukit Kuchai, Puchong, Selangor.

"Polis turut merampas satu telefon bimbit yang digunakan oleh suspek bagi merakam video itu," katanya dalam kenyataan pada Ahad.

Beliau berkata, suspek yang berstatus duda dan bekerja sebagai penghantar makanan berusia 39 tahun itu akan dibawa ke Mahkamah Sepang pada Isnin untuk permohonan reman.

Katanya, semakan dibuat mendapati suspek tidak miliki rekod jenayah lampau selain ujian saringan air kencing adalah negatif dadah.

"Setakat ini, terdapat enam laporan polis yang dibuat berkaitan dengan isu ini," ujarnya.

Artikel Berkaitan:

Tegasnya, kes disiasat oleh pihak Unit Siasatan Jenayah Terkelas (USJT) Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman dan diklasifikasi di bawah Seksyen 298A Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998.

Tambahnya, orang ramai digingatkan supaya menghentikan spekulasi dan menyerahkan kepada pihak polis untuk menjalankan siasatan.

"Polis juga mengingatkan orang ramai supaya tidak mengambil tindakan sendiri bagi mengelakkan kejadian yang tidak diingini," ujarnya.