Nadal hampiri gelaran Grand Slam ke-23

Aksi Nadal pada suku akhir Wimbledon, pada Khamis. - Foto EPA
Aksi Nadal pada suku akhir Wimbledon, pada Khamis. - Foto EPA
A
A
A

BINTANG tenis Sepanyol, Rafael Nadal semakin menghampiri gelaran Grand Slam ke-23 apabila mara ke separuh akhir Wimbledon setelah menewaskan bintang muda sensasi Amerika Syarikat, Taylor Fritz 3-6, 7-5, 3-6, 7-5, 7-6 (10/4) pada Khamis.

Kemenangan itu sekali gus menyaksikan pemain pilihan kedua kejohanan bakal berdepan pemain Australia, Nick Kyrgios bagi penentuan slot ke final kali ini.

Mengulas mengenai kemenangan berkenaan, Nadal berkata, ia sesuatu yang cukup mengujakan kerana berlarutan selama empat jam 21 minit sebelum berjaya menewaskan Fritz.

"Pada mulanya saya rasa seperti tidak mampu untuk menamatkan perlawanan ini.

"Bagaimanapun sorakan penonton nyata memberikan semangat dan juga tenaga tambahan kepada saya untuk.meneruskan perlawanan hingga ke set terakhir.

"Jujur, saya mula menikmati perlawanan ini terutamanya apabila berdepan saingan sengit seperti ini..terima kasih juga atas sokongan anda (penonton) semua,” katanya.

Pada aksi suku akhir itu, Nadal kelihatan berhempas pulas untuk menewaskan Fritz selain turut tewas pada set pertama dan ketiga sebelum kembali bangkit untuk menang dua set berikutnya.

Sementara itu, Kyrgios berkata, dia perlu melakukan persiapan rapi bagi menentang Nadal pada aksi separuh akhir berkenaan.

Katanya, aksi separuh akhir kali ini pastinya tidak sama biarpun pernah menewaskan Nadal pada peringkat sama di kejohanan berkenaan lapan tahun lalu.

“Saya perlu bersedia secukupnya untuk berdepan Nadal, namun saya lihat dia berada pada tahap prestasi terbaiknya ketika ini.

“Oleh itu, banyak ‘kerja’ yang perlu saya lakukan untuk berdepan dengannya nanti,” katanya.