Lelaki cuba terjun Jambatan Sultan Mahmud positif dadah

Tangkap layar video memaparkan seorang lelaki cuba terjun dari Jambatan Sultan Mahmud, pada Isnin. - Foto ihsan pembaca
Tangkap layar video memaparkan seorang lelaki cuba terjun dari Jambatan Sultan Mahmud, pada Isnin. - Foto ihsan pembaca
A
A
A

KUALA TERENGGANU - Siasatan polis terhadap seorang lelaki yang cuba terjun dari Jambatan Sultan Mahmud di sini, pada Isnin mendapati individu berkenaan positif dadah.

Ketua Polis Daerah Kuala Terengganu, Asisten Komisioner Abdul Rahim Md Din berkata, lelaki berusia 29 tahun itu dipercayai mengalami tekanan perasaan disebabkan masalah peribadi.

"Hasil ujian saringan awal air kencing mendapati lelaki berkenaan positif dadah jenis methamphetamine.

"Kertas siasatan telah dibuka dan kes itu disiasat di bawah Seksyen 309 Kanun Keseksaan iaitu cubaan bunuh diri dan Seksyen 15 (1) Akta Dadah Berbahaya 1952," katanya dalam kenyataan pada Selasa.

Abdul Rahim berkata, semasa hari kejadian, pihak polis telah menerima panggilan melalui Sistem Tindak Balas Kecemasan Malaysia (MERS) 999 daripada orang awam yang memaklumkan kejadian itu sekitar jam 5.45 petang.

"Sejurus pihak polis tiba di lokasi kejadian, orang awam telah berjaya memujuk dan menghalang lelaki itu daripada terjun serta telah menyerahkan kepada pihak polis.

"Lelaki itu juga telah dihantar ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) untuk pemeriksaan lanjut," katanya.

Menurut Abdul Rahim, sebuah video berdurasi 15 saat tular di media sosial sejak malam Isnin memaparkan seorang lelaki berdiri di luar penghadang Jambatan Sultan Mahmud di Kuala Terengganu.

Artikel Berkaitan:

Katanya, tindakan lelaki tersebut disedari orang awam yang melalui kawasan itu dan segera menghubungi pihak polis.


Mereka yang memerlukan sokongan boleh menghubungi befrienders.org.my/centre-in-malaysia atau hubungi talian hotline Befrienders (03-7627 2929); Perkhidmatan Kesihatan Mental dan Sokongan Psikososial (03-2935 9935 atau 014-322 3392); Talian Kasih (15999) dan Persatuan Kesihatan Mental Malaysia (03-77825499)