Pendedahan pengurusan dana masjid elak penyelewengan: SPRM

Razim - Foto Bernama
Razim - Foto Bernama
A
A
A

MELAKA - Pendedahan yang jelas tentang pengurusan dana masjid dalam kalangan ahli jawatankuasa institusi itu penting dalam usaha memastikan tidak berlaku ketirisan atau penyelewengan sehingga menjejaskan kepercayaan awam serta kredibiliti masjid sebagai satu daripada platform penyaluran dana.

Pengarah Bahagian Pendidikan Masyarakat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Datuk Razim Mohd Noor berkata, justeru, pihaknya akan memperluaskan penganjuran Program Komuniti Masjid Memerangi Rasuah di seluruh negara dalam usaha meningkatkan pemahaman dan kesedaran orang ramai khususnya ahli jawatankuasa masjid terhadap pengurusan dana.

Beliau berkata, secara umumnya kebanyakan kes penyelewengan adalah merupakan jenayah pecah amanah dan merupakan satu kesalahan yang amat serius serta memberi impak yang besar kepada masyarakat sekiranya ia tidak diperangi di peringkat awal.

"Kita banyak menerima rungutan dan aduan daripada masyarakat yang melahirkan rasa tidak puas hati dan kebimbangan mereka terhadap pengurusan dana masjid dan perkara inilah yang perlu kita elakkan.

"Menerusi Program Komuniti Masjid Memerangi Rasuah, kita akan beri penerangan dan penjelasan kepada ahli jawatankuasa masjid tentang kesalahan rasuah dan aspek pencegahan rasuah lain yang perlu diberi penekanan dalam menguruskan dana masjid," katanya kepada pemberita selepas Program Komuniti Masjid Memerangi Rasuah di Surau Al-Mughni di Kampung Tersusun, Bukit Larang di sini pada Ahad.

Program anjuran SPRM dengan kerjsama Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) dan Surau Al-Mughni itu turut dihadiri Pengarah JAIM, Datuk Che Sukri Che Mat.

Razim berkata, menerusi program kesedaran itu juga, ahli jawatankuasa masjid dapat memperkemaskan prosedur operasi standard (SOP) dalam aspek pengurusan dana masjid yang didapati longgar dan seterusnya menyebabkan berlakunya salah guna kuasa serta ketirisan dana orang ramai.

"Sebagai contoh ialah pelaksanaan sesuatu projek yang menggunakan dana masjid perlu mengikut prosedur dan proses yang telus kerana kita tidak mahu projek-projek ini hanya akan diperoleh dalam kalangan ahli jawatankuasa masjid itu sendiri.

"Perkara ini akan menimbulkan persepsi negatif dalam kalangan masyarakat atau ahli kariah sekali gus menyebabkan mereka hilang kepercayaan pada ahli jawatankuasa masjid berkenaan dan dibimbangi mereka menjauhkan diri daripada institusi agama tersebut," katanya.

Artikel Berkaitan:

Mengulas tentang Program Komuniti Masjid Memerangi Rasuah, beliau berkata, ia akan dilaksanakan secara berperingkat dengan kerjasama agensi agama dan masjid atau surau di seluruh negara, namun tidak menetapkan sasaran khusus tetapi bersedia melaksanakannya pada sebarang masa mengikut kesediaan daripada rakan strategik SPRM yang lain.

Sementara itu, Pengerusi Surau Al-Mughni, Mohd Noor Siden berkata, Program Komuniti Masjid Memerangi Rasuah merupakan satu pendekatan yang sangat baik khususnya dalam pengurusan dana masjid sekali gus mengingatkan ahli jawatankuasa masjid agar telus dan berhati-hati dalam membelanjakan dana yang diperoleh.

"Selalunya bila kita dengar SPRM, kita hanya ingat tangkap orang yang guna kuasa, rasuah...tetapi kali ini mereka turun padang bersama masyarakat untuk memberi ilmu atau pendidikan berkaitan kesalahan rasuah dan akta berkaitan," katanya. - Bernama