Warga emas tinggal dalam sampah akan didakwa

Petugas Jabatan Kesihatan dan Persekitaran MBPJ memeriksa sebuah rumah kotor yang dipenuhi barangan lusuh dan sampah sarap di SS 22/20 Petaling Jaya pada Selasa.
Petugas Jabatan Kesihatan dan Persekitaran MBPJ memeriksa sebuah rumah kotor yang dipenuhi barangan lusuh dan sampah sarap di SS 22/20 Petaling Jaya pada Selasa.
A
A
A

SHAH ALAM - Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) mengeluarkan notis terhadap sebuah rumah penduduk yang dipenuhi barangan lusuh dan sampah sarap di SS 22/20 Petaling Jaya pada Selasa.

MBPJ dalam kenyataannya memaklumkan, rumah itu dihuni seorang lelaki warga emas berusia 71 tahun.

Menurut kenyataan itu, hasil pemeriksaan mendapati rumah itu terlalu kotor berikutan penghuninya menyimpan pelbagai barangan yang mengundang pencemaran.

"Selain barangan lusuh dan sampah-sarap barangan lain ditemui seperti bekas kosong dan kolam takungan air yang menyebabkan jentik-jentik membiak serta terdapat juga pokok liar yang tumbuh di dalam rumah," kata kenyataan itu pada Rabu.

Kenyataan itu memberitahu, semasa operasi itu dijalankan, penghuni telah dibawa polis ke mahkamah bagi proses perbicaraan.

Tegas kenyataan itu, Jabatan Kesihatan dan Persekitaran MBPJ telah mengeluarkan notis di bawah Akta Kerajaan Tempatan 1976 sebelum ini.

Bagaimanapun, kenyataan itu memberitahu, tiada sebarang tindakan daripada pemilik, malah kes mahkamah juga telah difailkan dan dihantar ke Unit Perundangan pada tahun 2021.

"Pada 21 Jun 2022, satu mesyuarat penyelarasan yang dipengerusikan oleh Unit Perundangan telah diadakan berhubung aduan ini bagi membincangkan tindakan yang perlu diambil oleh setiap jabatan terlibat mengikut skop tugas masing-masing," kata kenyataan itu.