X

Kindly register in order to view this article
!

Khamis | 07 Julai 2022

AP dimansuhkan, pengimport masih perlu IP: MAFI

IP masih diperlukan bagi tujuan kawalan biosekuriti di pintu-pintu masuk negara.
A
A

SHAH ALAM - Pengimport komoditi agromakanan daripada luar negara perlu mempunyai Import Permit (IP) yang dikeluarkan oleh Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (Maqis).

Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) berkata, meskipun Approved Permit (AP) tidak diperlukan lagi, IP masih diperlukan bagi tujuan kawalan biosekuriti di pintu-pintu masuk negara.

Jelas kenyataan, ia untuk memastikan kawalan biosekuriti dan produk yang diimport adalah bebas daripada penyakit dan perosak serta diperoleh daripada loji yang diiktiraf oleh kerajaan.

“Dengan pemansuhan AP ini, semua syarikat adalah dibenarkan mengimport semua komoditi agromakanan.

“Ia juga tertakluk kepada IP yang dikeluarkan Maqis berserta syarat- syarat yang tertulis dalam permit selaras dengan subseksyen 11(1) Akta Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia 2011 [Akta 728] dan juga Akta serta Peraturan lain yang berkuatkuasa,” katanya dalam kenyataan pada Khamis.

Pada Rabu, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, AP bekalan makanan tidak lagi diperlukan berkuat kuasa serta-merta.

Selaras dengan pengumuman itu, MAFI berkata, AP itu berkuat kuasa kepada komoditi agromakanan tertentu seperti kubis bulat, kelapa tua biji, ayam (keratan ayam dan ayam bulat) dan susu cair.

“Walau bagaimanapun, AP untuk pengimportan beras masih lagi berkuatkuasa,” ujarnya.

MAFI akan terus memainkan peranan penting bagi memastikan kelangsungan sektor agromakanan di setiap peringkat rantaian makanan.

“Ia juga supaya rakyat terus mendapat bekalan makanan yang mencukupi, selamat dimakan dan berkhasiat.

“Pada masa yang sama, kebajikan pengeluar makanan tempatan juga akan terus dipelihara,” jelasnya.

MAFI turut berharap dengan keputusan itu, bekalan makanan dan sekuriti makanan negara akan terus kekal terjamin bagi kesejahteraan Keluarga Malaysia.


Jangan lupa follow kami di Instagram, Telegram dan TikTok
Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah © 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!