Ismail Sabri dilantik Presiden Kehormat Pertubuhan UAV Dunia

Iklan
Jincai menyerahkan watikah lantikan Presiden Kehormat WUAVF kepada Ismail dalam satu majlis sempena Kongres Dunia Ke-7 di Shezen, China, pada Sabtu.

SHAH ALAM - Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dilantik sebagai Presiden Kehormat Pertubuhan UAV Dunia (WUAVF).

Watikah lantikan tersebut telah diserahkan oleh Presiden WUAVF, Jincai Yang dalam satu majlis sempena Kongres Dron Dunia Ke-7 di Shezen, China, pada Sabtu.

Iklan
Iklan

Ismail Sabri dalam hantaran Facebook miliknya mengucapkan terima kasih kepada WUAVF kerana memberikan kepercayaan kepada beliau untuk mempromosikan industri pesawat udara tanpa pemandu (UAV) kepada dunia.

"Industri dron berkembang sangat pantas. Sebagai contoh, pengeluar-pengeluar utama dron sedang sedaya upaya untuk menghasilkan kenderaan tanpa pemandu yang lebih besar bagi memudahkan urusan harian.

Iklan

"Teknologi ini harus dikuasai dengan segera. Jika dahulu dron digunakan oleh tentera tetapi hari ini ia menjadi satu teknologi yang melibatkan semua bidang sama ada di darat, di bawah air atau udara," katanya.

Ahli Parlimen Bera itu berkata, beliau akan membantu pertubuhan itu untuk mempromosikan industri tersebut demi kesejahteraan dunia.

Iklan

Ketika menerajui pemerintahan negara, Ismail Sabri memberikan perhatian serius kepada industri tersebut untuk diaplikasikan dalam kehidupan dan menjadi sumber pendapatan baharu negara.

Malah beliau telah melancarkan Pelan Tindakan Teknologi Dron Malaysia 2022-2030 (MDTAP30) sebagai agenda nasional bagi menyokong ekosistem dron.