Elak polemik, ABIM cadang angkat semula fungsi MABBIM

Iklan
Muhammad Faisal Abdul Aziz

SHAH ALAM - Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) mengesyorkan supaya Majlis Bahasa Brunei Darussalam-Indonesia-Malaysia (MABBIM) diangkat semula demi mengelakkan polemik antara negara sekaligus sebagai usaha memartabatkan Bahasa Melayu di persada antarabangsa.

Presiden ABIM, Muhammad Faisal Abdul Aziz berkata, penggunaan istilah yang boleh menyatu seperti 'Bahasa Melayu-Nusantara' juga antara langkah yang boleh digunakan sebagai jalan tengah.

Iklan
Iklan

"Sebagai jalan tengah untuk mengelakkan polemik serta pertelagahan istilah yang merugikan, antaranya ia boleh diselesaikan dengan penggunaan istilah yang boleh menyatu seperti 'Bahasa Melayu-Nusantara'.

"Di sini pentingnya untuk kita bersama mengangkat semula MABBIM yang merupakan sebuah badan kebahasaan serantau yang ditubuhkan untuk merancang dan memantau perkembangan bahasa Melayu yang merupakan khazanah kosmopolitan rantau Nusantara," katanya dalam satu kenyataan pada Rabu.

Iklan

Beliau merujuk kenyataan Menteri Pendidikan, Kebudayaan, Riset, dan Teknologi Indonesia, Nadiem Makarim yang menolak saranan Malaysia mahu menjadikan Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar utama ASEAN.

Mengulas lanjut, Muhammad Faisal menegaskan usul dan usaha Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob untuk mengangkat Bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi kedua organisasi tersebut, perlu disambut baik dengan mencari kesepakatan yang untuk sama-sama menempatkan lingua ini pada peranan yang strategik.

Iklan

Katanya, ia sejajar dengan fungsi bahasa Melayu sebagai pengantar utama ketika alam Melayu menjadi pusat peradaban kosmopolitan yang memimpin dinamika rantau Asia Tenggara.

"Perlu ditegaskan dalam persuratan Indonesia sebelum merdeka, bahasa yang digunakan adalah 'bahasa Melajoe' (bahasa Melayu dalam ejaan pengaruh Belanda.)

"Namun, selepas Sumpah Pemuda bertarikh 28 Oktober 1928 maka digunakan nama Bahasa Indonesia dalam pernyataan jati diri tiga serangkai - 'Bertanah air yang satu - Negara Indonesia, Berbangsa yang satu - Bangsa Indonesia, Berbahasa yang satu - Bahasa Indonesia'," katanya.

Jelasnya lagi, kenyataan berkenaan juga bersandarkan kepada keputusan nombor lapan Kongres Bahasa Indonesia Kedua yang diadakan di Medan pada 28 Oktober hingga 2 November 1954 yang mengatakan 'Bahawa asal bahasa Indonesia ialah bahasa Melayu, dasar bahasa Indonesia ialah bahasa Melayu yang disesuaikan dengan pertumbuhannya dalam masyarakat Indonesia sekarang'.

"Penggunaan istilah bahasa Melayu juga sifatnya meluas merentas negara, iaitu digunakan oleh mana-mana rumpun Melayu di mana-mana rantau di dunia ini.

"Justeru, ABIM menegaskan isu bahasa Melayu seharusnya menjadi medan yang menyatukan warga Alam Melayu," katanya.