Kenduri Rumah Ngaji Pulau Pinang erat ukhuwah antara ahli

Iklan
Seramai 330 ahli Rumah Ngaji Pulau Pinang menyertai program Kenduri Rumah Ngaji Pulau Pinang yang diadakan di sebuah hotel di Kepala Batas.

KEPALA BATAS - Seramai 330 ahli Rumah Ngaji Pulau Pinang menyertai Kenduri Rumah Ngaji Pulau Pinang yang diadakan di sebuah hotel di sini pada Jumaat.

Penyelaras Rumah Ngaji Pulau Pinang, Zaiton@Zariyah Abdullah berkata, ahli yang hadir terdiri daripada 82 Rumah Ngaji di seluruh Pulau Pinang.

Iklan
Iklan

Menurutnya, pelbagai aktiviti yang diadakan dalam program berkenaan antaranya khatam al-Quran, selawat ke atas Nabi Muhammad SAW, tabung Ramadan, cabutan bertuah dan sambutan hari lahir ahli yang hadir.

Zaiton

"Ini adalah kali pertama kenduri untuk ahli Rumah Ngaji diadakan di hotel yang mana, sebelum ini, kita hanya mengadakannya di restoran, masjid dan surau.

Iklan

"Ini kerana, walaupun mereka ini ahli Rumah Ngaji, tetapi kebanyakan mereka tidak kenal antara satu sama lain terutamanya dari daerah yang berbeza," katanya ketika ditemui di sini pada Jumaat.

Zaiton berkata, program seperti itu akan terus diadakan dari semasa ke semasa agar ahli dapat mengenali dengan lebih dekat antara satu sama lain.

Iklan

"Kita sedang merancang pelbagai aktiviti lain untuk manfaat kesemua ahli. Aktiviti yang dirancang bersifat kebersamaan agar semua ahli boleh berinteraksi sesama mereka.

Antara aktiviti dalam Kenduri Rumah Ngaji Pulau Pinang adalah majlis khatam al-Quran.

"Syukur program kali ini mendapat sambutan memberangsangkan yang dihadiri dari kesemua daerah di negeri ini. Mereka berusia lingkungan 30 hingga 70 tahun.

"Insya-ALLAH Rumah Ngaji Pulau Pinang akan sentiasa menganjurkan aktiviti seperti ini untuk ahli-ahli," katanya.

Beliau berkata, setakat ini, Pulau Pinang mempunyai 82 Rumah Ngaji di seluruh negeri kecuali di daerah Timur Laut.

"Daerah Seberang Perai Utara paling banyak iaitu 74 buah Rumah Ngaji, Seberang Perai Tengah (7), Seberang Perai Selatan (1) dan Barat Daya (3).

"Kita tiada sasaran untuk menambah jumlah Rumah Ngaji di Pulau Pinang namun setiap bulan, ada pertambahan sekurang-kurangnya satu. Itu sudah dikira satu perkembangan positif," katanya.

Tambahnya, beberapa aktiviti menarik sedang dirancang untuk sepanjang bulan Ramadan ini.

"Aktiviti sebelum ini masih diteruskan antaranya tadarus dan tadabur namun akan ada aktiviti lain yang akan turut dijalankan sepanjang Ramadan ini.

"Ia akan dibuat secara berterusan sepanjang bulan puasa ini," katanya.

Nak berita-berita terkini dengan lebih pantas? Jom sertai saluran WhatsApp Sinar Harian: https://whatsapp.com/channel/0029Va4iEylEgGfDYSCqPJ28