Burasak, mi kolok, nasi ambeng diwarta makanan warisan negara

Iklan
Burasak dan nasi ambeng antara yang tersenarai sebagai makanan warisan negara.

SHAH ALAM - Burasak, mi kolok dan nasi ambeng antara 10 jenis hidangan diwartakan sebagai makanan warisan negara dalam Pengisytiharan Objek Warisan 2024.

Pesuruhjaya Warisan Jabatan Warisan Negara, Mohamad Muda Bahadin berkata, makanan itu telah diwartakan sebagai objek warisan melalui kuasa yang diberikan kepadanya oleh subseksyen 49(1) Akta Warisan Kebangsaan 2005 [Akta 645].

Iklan
Iklan

Ujar beliau, makanan lain yang turut tersenarai adalah dodol kukus tahi minyak, kuih genggang atau lapis, karas, uthappam, jeruk tuhau dan air katira serta bah kut teh.

Mi kolok

"Nasi ambeng dan mi kolok berada dalam kategori makanan ruji manakala dodol kukus tahi minyak, kuih genggang dan karas berada di dalam kategori kuih-muih.

Iklan

"Bak kut teh disenaraikan sebagai objek dalam kategori sup manakala jeruk tuhau (makanan pembuka selera) dan air katira (minuman)," katanya.

Untuk rekod, nasi ambeng adalah makanan etnik Jawa merangkumi hidangan nasi putih bersama pelbagai lauk seperti ayam kicap, rendang daging, sambal goreng (tauhu, tempe, kacang panjang), bergedel serta serunding yang dihidangkan sama ada di dalam talam atau daun pisang.

Iklan

Manakala mi kolok adalah masakan yang terkenal di Sarawak dan burasak pula adalah sejenis makanan Bugis yang dihasilkan daripada beras dan santan.

Kuih karas

Burasak biasanya dihidangkan semasa perayaan Hari Raya Aidilfitri dan Aidiladha sementara dodol kukus tahi minyak, kuih genggang dan kuih karas adalah kuih yang tersedia di pasaran sepanjang masa.

Jeruk tuhau pula merupakan antara makanan tradisional istimewa Kadazan-Dusun.

Tuhau adalah sejenis halia liar yang dicincang sebelum dicampur dengan beberapa bahan termasuk cili padi, limau kasturi dan bawang putih, disimpan di dalam bekas kedap udara untuk dijadikan jeruk serta ia sedap dimakan dengan nasi panas.

Air katira

Dalam pada itu, air katira merupakan minuman popular setiap kali tiba bulan Ramadan dan ia dijual di bazar-bazar di seluruh negara.

Bak kut teh atau sup rusuk khinzir yang terkenal di kalangan masyarakat Cina merupakan hidangan yang direneh dengan pelbagai jenis herba dan rempah.