Sensasi Arundell gerunkan lawan

Iklan
Arundell cemerlang ketika beraksi menentang Chile.

PEMAIN sayap England, Henry Arundell akan menjadi lawan yang berbahaya untuk mana-mana pasukan dengan keyakinan yang diperoleh daripada lima try ketika menentang Chile, kata rakan sepasukannya, Jonny May.

Arundell, 20, membuat penampilan sulung sensasi Piala Dunia Ragbi pada hari Sabtu ketika England membelasah Chile 71-0 di Lille.

Iklan

Selain meletakkan England di ambang suku akhir, Arundell menyamai rekod England untuk percubaan terbanyak yang dijaringkan dalam satu perlawanan.

"Apa yang Henry dapat ialah X-faktornya. Dunia di kakinya," kata May

Iklan

May dan Elliot Daly bermula di bahagian sayap untuk dua kemenangan pertama peringkat kumpulan ketika England menentang Argentina dan Jepun manakala Arundell dan Max Malins kemudian dipilih dalam posisi tersebut untuk perlawanan Chile.

Arundell, yang akan bermain untuk kelab Perancis Racing 92 selepas Piala Dunia, adalah penjaring percubaan utama pada kejohanan itu walaupun hanya muncul dalam satu perlawanan setakat ini.

"Tidak kira siapa yang anda lawan, menjaringkan lima try dalam satu perlawanan tidak berlaku dengan kerap.

"Ia adalah hari istimewa untuk dia dan keluarganya dan saya rasa dia akan mempunyai banyak hari istimewa di hadapannya.

"Dia akan mempunyai sedikit keyakinan sekarang untuk baki kejohanan. Dia berbahaya apabila dia mendapat keyakinan itu," katanya.

Arundell dan May akan bersaing untuk pemilihan apabila England melengkapkan peringkat kumpulan menentang Samoa pada 7 Oktober, dengan perlawanan suku akhir berlangsung pada 14-15 Oktober.

Iklan
Iklan