X

Kindly register in order to view this article
!

Datuk Seri Wee Ka Siong (dua, kiri) bersama timbalannya Datuk Dr Mah Hang Soon (tiga, kiri) bersalaman para penyokongnya pada Pemilihan Jawatankuasa MCA di Wisma MCA malam tadi. - Foto Bernama
A
A

KUALA LUMPUR - Ahli Parlimen Ayer Hitam, Datuk Seri Wee Ka Siong dipilih sebagai presiden baharu MCA setelah mencapai kemenangan besar dalam pertandingan tiga penjuru, malam tadi.

Satu-satunya wakil rakyat MCA di Dewan Rakyat itu, memperoleh 447 undi dan mengatasi saingan terdekatnya Ketua MCA Bahagian Kluang, Gan Ping Sieu yang memperoleh 182 undi.

Seorang lagi calon bagi jawatan itu, Ketua Pemuda MCA Bahagian Beruas, Ngoo Teck Keong, tidak mendapat sebarang undi.

Berikutan kemenangan itu, Ka siong, yang berkhidmat sebagai timbalan presiden selama satu penggal, menjadi presiden MCA ke-11, menggantikan Datuk Seri Liow Tiong Lai yang tidak mempertahankan jawatannya.

Sekutu Ka Siong, Datuk Dr Mah Hang Soon pula memenangi jawatan timbalan presiden dengan memperoleh 428 untuk mengatasi pencabarnya, Datuk Tee Siew Keong, yang mendapat 201 undi.

Keputusan pemilihan itu bagi penggal 2018-2021 diumumkan Ketua Pengarah Pentadbiran MCA, Datuk Lim Chin Hai di Dewan San Choon, Wisma MCA, di sini

Dalam respons segera kepada media, Ka Siong berkata keputusan itu merupakan kelulusan ahli perwakilan kepada beliau dan Dr Mah untuk menerajui parti itu.

"Saya mengucapkan terima kasih kepada para perwakilan yang telah memberi keyakinan kepada kami dan saya berharap pasukan yang dipilih akan menunjukkan kesungguhan dalam menggalas tanggungjawab dengan penuh dedikasi," katanya.

Menjawab soalan pemberita, presiden baharu MCA itu berkata beliau akan memanggil satu mesyuarat beberapa hari lagi untuk berbincang dengan barisan kepimpinan baharu bagi melakar arah tuju parti berkenaan.

Ka Siong juga menggesa semua anggota parti itu supaya merapatkan kembali barisan dan bekerjasama bagi membina semula MCA.

Sementara itu, empat naib presiden baharu yang dipilih terdiri daripada Datuk Lim Ban Hong, Datuk Tan Teik Cheng, Datuk Seri Ti Lian Ker dan Datuk Yew Teong Look.

Jumlah mereka yang mengundi ialah 66.27 peratus atau 21,468 daripada 32,397 ahli perwakilan bahagian yang layak mengundi.

Mereka juga memilih 25 ahli Jawatankuasa Pusat parti itu.

Ini kali pertama MCA menggunakan sistem pengundian secara terus dalam pemilihan parti itu. - Bernama


×

Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!