X

Kindly register in order to view this article
!

'Pas tidak akan sesekali jual prinsip, dasar'

A
A

SHAH ALAM - Pas tidak mungkin menukar dasar dan matlamat perjuangannya demi mendapat reda golongan yang menolak hasrat Islam yang bawa oleh parti itu.

Pesuruhjaya Pas Pahang, Rosli Abdul Jabar berkata demikian sambil menegaskan parti itu akan sentiasa kekal dengan dasar perjuangan yang digariskan sejak awal penubuhannya.

"Pas tidak mungkin mengkhianati ahlinya, adalah satu pengkhianatan jika Pas keluar dari dasarnya, setelah ahli dan penyokongnya bermatian berjuang dan melalui liku-liku yang perit dan panjang demi pertahankan Pas dari segala bentuk serangan yang bertujuan untuk gelincirkan Pas dari dasar Islamnya.

"Parti ini tidak mungkin menukar dasar juga demi dunia yang belum pasti milik kita, reda ALLAH hanya bersama Islam. Kerana itulah Pas akan tetap bersama Islam," katanya dalam kenyataan, hari ini.

Jelasnya lagi, parti tersebut tidak akan menggadai perjuangan ahli dan penyokong yang sanggup berkorban demi parti itu selama ini.

"Pemimpin dan ahli sama-sama berkorban, sejak dulu ahli Pas berkongsi harta dan tenaga untuk perjuangan, yang kaya dan miskin semua sama. Pas bergerak dari dulu dengan sumbangan tenaga ahli dan penyokongnya, deligasi perjuangnya yang sentiasa berkorban sambung menyambung sejak dahulu sehingga kini.

"Pengorbanan ahli dan penyokong Pas tidak terhitung, Pas semakin kuat melalui pangkinan pengorbanan ahli dan penyokongnya, mereka berkorban semata-mata demi Islam bukan kerana yang lain, jika bukan Islam yang menjadi dasar perjuangan parti, rasanya Pas mungkin telah hilang dari peta politik Malaysia, mati dengan tubian serangan yang tidak putus-putus sejak dulu," katanya lagi.

Senario politik negara pada hari ini menyaksikan Pas tidak lagi punya sekutu politik yang kuat selain daripada kerjasamanya dalam blok ketiga bersama Ikatan Bangsa Malaysia (Ikatan).


Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!