X

Kindly register in order to view this article
!

AHMAD AMZAD HASHIM
AHMAD AMZAD HASHIM
A
A

KUALA TERENGGANU – Pas  enggan melayan kritikan yang menuduh parti itu sombong dan bongkak hanya kerana Pas berpendirian tegas dalam mempertahankan prinsip perjuangan dan menjaga kepentingan Islam serta hak orang Melayu sebagaimana ditentukan perlembagaan.

Pengarah Jabatan Penerangan Pas Pusat, Ahmad Amzad Hashim berkata, pendirian Pas itu menzahirkan sikap kepada mana-mana pihak bahawa dalam berpolitik tetap ada batasannya.

“Pas memberi isyarat kepada seluruh umat Islam tua atau muda, kaya atau miskin, bandar atau luar bandar, lelaki atau perempuan, tak kira kamu orang dacing atau orang bulan hatta orang roket sekalipun.

“Islam bukan urusannya setakat ‘shake hand, bye-bye’ di dunia sahaja. Setiap manusia akan kembali menghadapi ALLAH sama ada menjadi Muslim yang benar seperti syahadahnya atau pulang sebagai manusia kafir,” katanya kepada Sinar Harian, di sini.

Dalam perkembangan semasa katanya, keadaan membimbangkan apabila komposisi umat Islam lebih 64 peratus dalam negara tetapi urusan agama Islam, hak-hak yang mengamalkan agama Islam seolah-olah perlu meminta izin daripada golongan minoriti sekalipun dalam hal yang tidak melibatkan orang bukan Islam.

Menurutnya, dalam soal politik, umat Islam turut terpengaruh dengan aliran liberalisme, sekularisme, pluralisme, gerakan feminisme serta lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) bersaksikan kebebasan intelektual sedang mengajak rakyat menerima parti politik tertentu.

Ahmad Amzad yang juga Naib Yang Dipertua Pas Kawasan Kuala Terengganu berkata, ia jelas dari tingkah laku, kenyataan pemimpin politik terlibat dan sebahagian tingkah laku ditonton secara langsung oleh rakyat melalui pelbagai media.

“Dalam semua keadaan ini, adalah tidak patut bagi Pas tunduk dalam apa keadaan sekalipun sejajar sifat Pas sebagai sebuah parti Islam, harapan agama Islam, harapan umat Islam,” katanya.

Disyorkan artikel ini:

Beliau berkata, orang Islam yang tidak menjaga hak sendiri, memandang rendah serta cuai dengan amanah ALLAH sehingga orang luar boleh berbuat sesuka hati termasuk campur tangan dalam urusan agama dan umat Islam, mereka disifatkan sebagai dayus, hilang pedoman serta tiada jati diri Muslim.

Jelasnya, pendirian Pas itu juga sebenarnya memberi isyarat kepada seluruh umat Islam di negara ini supaya sedar dengan kedudukan sendiri yang dijamin oleh Islam dan undang-undang negara.

“Pas tidak akan tunduk. Pas telah keluarkan semua pemimpin yang pernah membuat Pas menjadi parti yang diperalat  parti lain dalam PR. Membiarkan Pas jadi tunggangan semua orang,” katanya.  


Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!