X

Kindly register in order to view this article
!

Beri peluang pekerjaan kepada bekas penghuni tirai besi

Siti Murni bersama Abdul Halim menerangkan peluang pekerjaan kepada bekas penghuni penjara pada sidang media di Penjara Kajang semalam.
A
A

KAJANG - Syarikat Swasta, badan bukan kerajaan (NGO) dan majikan di negara ini disaran membuka peluang pekerjaan kepada bekas penghuni penjara bagi memberi dorongan terhadap golongan itu membina hidup baharu.

Pengarah Penjara Kajang, Abdul Halim Ma Hasan berkata, seramai 900 bekas penghuni Penjara Kajang bekerja dengan pelbagai syarikat melalui Program Penempatan Semula Penghuni sejak tahun lalu.

"Kita menjalinkan kerjasama dengan NGO dan majikan yang menyediakan peluang kerjaya kepada penghuni yang akan bebas," katanya pada sidang media di sini, semalam.

Sementara itu, Pengerusi Pertubuhan Rakan Ghullam Kembali (Pergak), Datuk Seri Siti Murni Sheikh Ahmad berkata, pihaknya juga menyediakan peluang pekerjaan kepada bekas penghuni penjara dalam program I-Kembali membabitkan enam sektor iaitu industri perkilangan, perkhidmatan, pembinaan, pertanian, pemasaran dan pengurusan

Menurutnya, bekas penghuni penjara yang terpilih akan melalui satu proses saringan di Ghullam Recovery Care Centre (GRCC) sebelum ditempatkan di sektor pekerjaan mengikut kesesuaian.

“Majikan tidak perlu curiga untuk mengambil bekas penghuni penjara bekerja kerana kita telah mematuhi prosedur operasi standard (SOP) serta syarat yang disarankan kerajaan," katanya.

Menurutnya, peluang berkenaan dapat memberi motivasi kepada bekas penghuni penjara untuk lebih bersemangat dan memulakan hidup baru dengan kerjaya yang stabil," katanya.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!