X

Kindly register in order to view this article
!

90 kotak ayam sejuk beku dirampas

PGA merampas 60 kotak berisi ayam sejuk beku di dalam sebuah Perodua Myvi di Jalan Bypass Banggol Chicha, Rantau Panjang semalam.
A
A

RANTAU PANJANG - Pasukan Gerakan Am (PGA) Batalion 8 Pengkalan Chepa merampas 90 kotak ayam sejuk beku bernilai RM38,800 yang cuba diseludup masuk secara haram ke negara ini dalam dua serbuan berasingan di sini semalam.

Pegawai Pemerintah PGA Batalion 8 Pengkalan Chepa, Superintendan Muhammad Shamsuddin berkata, serbuan pertama dibuat sepasukan anggota yang sedang melakukan rondaan di kawasan Jeram Perdah yang ternampak sebuah Perodua Myvi dipandu dalam keadaan mencurigakan di Jalan Bypass Banggol Chicha.

"Anggota PGA telah bertindak menahan kenderaan tersebut, bagaimanapun pemandu itu telah melarikan diri ke dalam semak berhampiran," katanya.

Menurutnya, hasil pemeriksaan ke atas kenderaan itu telah menemui 60 kotak berisi ayam sejuk beku yang dipercayai diseludup dari negara Thailand.

PGA merampas 30 kotak berisi ayam sejuk beku yang dipercayai diseludup dari Thailand di kawasan pangkalan haram Rantau Panjang semalam.
PGA merampas 30 kotak berisi ayam sejuk beku yang dipercayai diseludup dari Thailand di kawasan pangkalan haram Rantau Panjang semalam.

Katanya, rampasan dianggarkan berjumlah RM27,200 dan kesemuanya diserahkan kepada Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (Maqis) Kelantan untuk tindakan lanjut.

Muhammad berkata, serbuan berikutnya pada jam 11 pagi telah merampas 30 kotak berisi ayam sejuk beku yang dipercayai diseludup dari negara Thailand.

Katanya, rampasan itu dianggarkan berjumlah RM11,600.

"Ketika sedang melakukan rondaan rutin di kawasan pangkalan haram Rantau Panjang telah terserempak dengan beberapa orang lelaki sedang memunggah kotak dari dalam perahu ke dalam sebuah kereta.

"Menyedari kehadiran anggota PGA, lelaki itu terus bertindak melarikan diri menggunakan perahu ke Thailand," katanya.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!