X

Kindly register in order to view this article
!

Pengisian pendidikan Rukun Negara lebih menyeluruh: Saifuddin

SAIFUDDIN
A
A

KUALA LUMPUR - Pendidikan Rukun Negara akan dilaksanakan bukan sebagai subjek baharu tetapi menerusi pengisian secara menyeluruh dalam kurikulum sekolah dan aktiviti kemasyarakatan bagi meningkatkan penghayatan falsafah negara itu, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Saifuddin Abdullah.

Beliau berkata, kelab Rukun Negara telah wujud di setiap sekolah manakala sekretariat Rukun Negara wujud di peringkat universiti.

“Pendidikan Rukun Negara bukan sebagai subjek baharu tetapi nak dibuat betul-betul dengan cara diserapkan dalam subjek sedia ada supaya soal penghayatan itu benar-benar berlaku.

“Pendidikan (Rukun Negara) itu maksudnya kita mahu kembangkan dengan cara lembut dan bijaksana bagi meningkatkan penghayatan dalam kehidupan harian supaya Rukun Negara itu benar-benar boleh mengalir dalam darah kita,” katanya ketika ditemu bual dalam program Ruang Bicara terbitan BernamaTV malam ini.

Sebelum ini Saifuddin dilaporkan berkata pasukan khas bagi Pendidikan Rukun Negara itu diketuai oleh Menteri Perpaduan Negara Datuk Halimah Mohamed Sadique.

Saifuddin berkata, sistem pendidikan sudah cukup baik, namun perlu ada pendekatan baharu dalam memupuk semangat patriotik dalam jiwa pelajar.

Mengambil contoh situasi koronavirus (Covid-19) ketika ini, beliau berkata pandemik itu memupuk perpaduan dalam kalangan masyarakat tanpa mengira bangsa, iaitu rakyat memberi pengiktirafan kepada petugas barisan hadapan atas pengorbanan mereka.

“Kalau bicara soal jiwa merdeka, soal patrotik selalunya akan dikaitkan dengan pahlawan seperti askar atau polis, tapi situasi COVID-19 mengajar kita bahawa seorang doktor dan jururawat, penunggang motor yang menghantar makanan, wartawan adalah frontliners (pahlawan).

“Jadi harus ditanamkan juga dalam diri anak muda dari sekolah, selain lagu patrotik, mengibar bendera...bahawa mengutip sampah sebenarnya menjaga kedamaian, menjaga kebersihan itu patriotik,” jelasnya.

Dalam pada itu Saifuddin mengakui terdapat beberapa pemimpin politik tidak mencerminkan elemen kesopanan dan kesusilaan terutamanya ketika persidangan di Parlimen.

Tegasnya, pemimpin politik seharusnya mencontohi persidangan dewan di negara lain iaitu menggunakan bahasa yang tinggi selain tajam dalam perbahasan agar rakyat dapat melihat tatacara yang sopan dan bersusila.

“Kita tidak perlu menjerit memaki hamun, mengaibkan... ada waktunya kita perlu belajar dengan sesetengah negara lain, bagaimana ia boleh berbeza dalam sidang dewan mereka dengan bersopan, penggunaan bahasa tinggi bukan cara kasar,” katanya. - Bernama


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!