X

Kindly register in order to view this article
!

Nazri Aziz dilantik pengerusi kaukus ahli Parlimen

Mohamed Nazri (dua daripada kiri) bersama Anthony Loke (dua daripada kanan) pada sidang media di Parlimen hari ini.
A
A

KUALA LUMPUR - Ahli Parlimen Padang Rengas, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz dilantik sebagai Pengerusi Kaukus Ahli Parlimen Reformasi Sistem Pilihan Raya yang berfungsi mencari mekanisme terbaik bagi mengelakkan wakil rakyat daripada lompat parti.

Ahli Parlimen Seremban, Anthony Loke Siew Fook berkata, penubuhan kaukus itu susulan ucapan Mohamed Nazri pada sesi perbahasan menjunjung kasih titah Yang Di-Pertuan Agong di mana beliau mencadangkan supaya wujud perubahan kepada sistem pilihan raya di Malaysia.

"Ucapan dia mendapat reaksi baik daripada pelbagai pihak dalam Parlimen termasuk Ahli Parlimen Pakatan Harapan (PH). Susulan itu saya menyatakan secara terbuka di media bahawa Mohamed Nazri untuk mengetuai satu kaukus ahli Parlimen.

"Saya bersama Mohamed Nazri telah bertemu dengan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Azhar Azizan Harun di mana kami menyatakan hasrat menubuhkan kaukus ahli Parlimen. Beliau bersetuju menubuhkannya dan memberikan sokongan," katanya pada sidang media di Parlimen hari ini.

Beliau berkata, kaukus tersebut juga akan dianggotai oleh wakil daripada setiap parti yang mempunyai ahli Parlimen.

"Kita yakin bahawa Mohamed Nazri sebagai seorang ahli Parlimen senior dan bekas menteri cukup disanjungi serta dihormati. Kaukus ini akan melihat mekanisme untuk kita mengubah sistem pilihan raya kita.

"Kita memutuskan memberi tempoh selama enam bulan bagi menyiapkan laporan untuk dibentangkan kepada kerajaan dan disusuli pindaan terhadap undang-udang.

"Dalam tempoh ini juga kita akan memanggil pakar, ahli akademik, badan bukan kerajaan (NGO) dan individu yang dirasakan sesuai bagi memberikan input bagaimana sistem pilihan raya kita boleh ditambah baik," katanya.

Sementara itu Mohamed Nazri berkata, kaukus itu bertujuan menghentikan tindakan tidak bermaruah dan memalukan ahli Parlimen sehingga mewujudkan ketidakstabilan politik di negara ini.

"Ini masalah yang dihadapi oleh negara sejak 30 tahun yang lalu. Kita tahu bahawa mahkamah tertinggi di Malaysia telah memutuskan bahawa akta anti lompat parti tidak boleh dikuatkuasakan kerana ia menghalang hak asasi manusia, ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN).

"Jadi kita perlu memikirkan sesuatu perkara kerana ia perbuatan manusia. Begitu juga dengan akta dan kita boleh menggunakan pemikiran kita bagi menghentikan tindakan ini," katanya.

Jelasnya, parti-parti besar di Dewan Rakyat seperti Gabungan Parti Sarawak (GPS), DAP, Parti Keadilan Rakyat (PKR), Barisan Nasional (BN) dan Pas telah bersetuju menyertai kaukus tersebut.

"Kita perlukan kekuatan mental dan jangan meletakkan rintangan di hadapan. Semua ini demi kebaikan semua pihak termasuklah ahli Parlimen, rakyat dan negara," katanya.


Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!