Sila log masuk terlebih dahulu.

Wartawan ditahan terbangkan dron sebelum Guan Eng tiba mahkamah

Gambar hiasan. - Foto 123RF
Gambar hiasan. - Foto 123RF
A
A
A

BUTTERWORTH - Seorang wartawan Sin Chew Daily ditahan manakala drone miliknya dirampas kerana menerbangkan dron di Mahkamah Sesyen Butterworth di sini hari ini.

Difahamkan, wartawan itu ditahan kerana menerbangkan dron secara haram untuk merakam gambar dan video orang ramai yang berkumpul di luar mahkamah sebelum ketibaan bekas Menteri Kewangan, Lim Guan Eng bagi menghadapi satu lagi pertuduhan rasuah berkaitan terowong dasar laut dan projek jalan-jalan utama di negeri ini.

Polis menahan wartawan itu kira-kira 9.15 pagi dan memeriksa keretanya sebelum membawanya ke Balai Polis Butterworth untuk dirakam keterangan. Dia dibebaskan dengan amaran pada 11 pagi.

Ketua Polis Daerah Seberang Perai Utara, Asisten Komisioner Noorzainy Mohd Noor berkata, orang awam tidak dibenarkan menerbangkan dron di sekitar bangunan kerajaan.

“Kami ingin memberi amaran kepada semua termasuk pengamal media agar tidak menerbangkan dron di sekitar kompleks kerajaan. Ia menyalahi undang-undang dan kami akan mengambil tindakan,” katanya ketika dihubungi Bernama.

Terdahulu di mahkamah berkenaan, Guan Eng didakwa menggunakan kedudukannya ketika menjadi Ketua Menteri Pulau Pinang untuk suapan bagi dirinya wang berjumlah RM3.3 juta sebagai tindakan membantu sebuah syarikat mendapatkan projek pembinaan jalan-jalan utama dan terowong di Pulau Pinang. - Bernama

Artikel Berkaitan: