X

Kindly register in order to view this article
!

'Media bertanggungjawab pupuk perpaduan, mendukung keamanan'

Muhyiddin melancarkan pameran foto eksklusif New Straits Times sempena ulang tahun ke-175 akhbar berbahasa Inggeris itu, yang berkisar tentang penglibatannya dalam proses pembinaan negara sejak 1845. - Fot Bernama
A
A

KUALA LUMPUR - Media massa memainkan peranan penting dan bertanggungjawab dalam memupuk perpaduan dan mendukung keamanan berkekalan di mana-mana negara.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, kepentingan media massa dalam pembangunan sosio, ekonomi dan kebudayaan sesebuah negara pada masa ini tidak boleh dinafikan dan patut diberikan pengiktirafan sewajarnya.

“Peranan ini jelas adalah selari dengan prinsip yang termaktub dalam Rukun Negara iaitu falsafah nasional negara dan sebagai panduan dalam pembinaan negara hebat ini dan sebagai cara hidup untuk semua warganegara tanpa sebarang perbezaan, mengira fahaman atau warna.

”Tidak keterlaluan jika saya katakan bahawa media massa menjadi pemangkin bagi keharmonian dan perpaduan dalam memastikan kejayaan dan kestabilan negara kita yang tercinta ini,” katanya.

Muhyiddin berkata demikian ketika melancarkan pameran foto eksklusif New Straits Times di sini malam ini yang diadakan sempena ulang tahun ke-175 akhbar berbahasa Inggeris itu, yang berkisar tentang penglibatannya dalam proses pembinaan negara sejak 1845.

Muhyiddin juga percaya kehadiran media arus perdana dapat berperanan sebagai rujukan untuk masyarakat awam bagi menilai sendiri kesahihan berita-berita yang diterbitkan atau ditularkan di media sosial terutamanya semasa pandemik koronavirus (Covid-19).

“Dengan ini, saya ingin merakamkan penghargaan tidak terhingga saya kepada semua pengamal media yang telah menjalankan tugas sukar ini di sebalik risiko dihadapi mereka untuk berada di barisan hadapan bagi memberikan perkembangan terkini dan tepat kepada semua rakyat.

“Kita bukan sahaja bergelut dengan ancaman Covid-19 yang tidak dapat dikesan atau dilihat dengan mata kasar, situasi diburukkan lagi dengan penyebaran berita palsu oleh pihak tidak bertanggungjawab,” katanya.

Dalam lawatan itu, Muhyiddin turut meluangkan masa melawat pameran foto bertajuk ‘Traversing 175’, yang menonjolkan pencapaian Malaysia sejak awal abad ke-19, memaparkan koleksi lebih 400 keping gambar eksklusif dan nostalgia serta edisi muka depan akhbar pada tarikh-tarikh penting dalam sejarah negara.

Pameran 'Traversing 175' di Galeri Prima di Balai Berita Bangsar diadakan sehingga 10 Ogos dengan galeri dibuka kepada orang awam pada hari bekerja dari jam 10 pagi hingga 6 petang.

Muhyiddin turut melancarkan KLIK, portal arkib berita terbaru NSTP dan perkhidmatan yang menawarkan koleksi gambar dan artikel berita tertua dan komprehensif Malaysia yang dimiliki dan diterbitkan oleh syarikat itu sejak edisi pertama NST pada 1845. - Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!