X

Kindly register in order to view this article
!

Covid-19: 12 kes baharu, satu kes kematian dilaporkan hari ini

Dr Noor Hisham
A
A

KUALA LUMPUR - Sebanyak 12 kes positif Covid-19 dilaporkan hari ini melibatkan tujuh kes penularan dalam negara dan satu lagi kes kematian direkodkan, kata Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Beliau berkata angka terkini itu menjadikan jumlah kumulatif kes positif sebanyak 8,976 kes manakala jumlah keseluruhan kes yang maut akibat wabak itu 125 kes.

“Daripada tujuh kes penularan di dalam negara, lima kes adalah dalam kalangan warga Malaysia dan dua kes adalah bukan warganegara,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Memperincikan kes penularan dalam negara yang melibatkan lima warga tempatan, beliau berkata dua kes dikesan daripada Kluster PUI (pesakit dalam siasatan) Sivagangga di Kedah dan masing-masing satu kes di negeri Johor, Selangor, dan Negeri Sembilan.

Kes di Johor itu dikesan melalui saringan prapembedahan di Hospital Sultan Ismail, kes di Selangor pula daripada saringan prapembedahan di sebuah pusat perubatan manakala di Negeri Sembilan dikesan menerusi ujian saringan di lokap sebelum dipindahkan ke penjara.

“Bagi dua kes jangkitan dalam negara melibatkan bukan warganegara pula dikesan di Johor melalui ujian saringan prapembedahan dan satu kes kematian yang dikesan positif Covid-19 di Hospital Queen Elizabeth di Sabah,” katanya.

Mengenai kes kematian ke-125, Dr Noor Hisham berkata kes berkenaan membabitkan lelaki warga Filipina berumur 64 tahun dan mempunyai latar belakang penyakit jantung.

“Beliau mempunyai gejala demam, batuk dan sesak nafas pada 25 Julai lepas, namun tidak mendapatkan rawatan. Pada 29 Julai lepas, beliau ditemui dalam keadaan tidak sedarkan diri dan kemudiannya dibawa ke Hospital Queen Elizabeth, Sabah.

“Beliau telah disahkan meninggal dunia dan ujian saringan menunjukkan beliau adalah positif Covid-19,” katanya.

Dr Noor Hisham turut berkata lima daripada 12 kes baharu dilaporkan itu merupakan kes import yang mendapat jangkitan di luar negara yang melibatkan dua warga tempatan dan tiga bukan warganegara yang dibenarkan masuk ke Malaysia.

“Kes import tersebut dari Indonesia (tiga), Qatar (satu) dan United Kingdom (satu),” jelasnya.

Sementara itu, beliau berkata sebanyak 27 kes telah pulih Covid-19 menjadikan jumlah kumulatif kes yang sembuh kini 8,644 kes iaitu 96.3 peratus daripada jumlah keseluruhan kes.

“Oleh itu, jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan Covid-19 adalah 207 kes. Mereka telah diasingkan dan diberi rawatan,” tambahnya.

Sehingga kini, tiga kes positif Covid-19 sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan satu kes memerlukan bantuan pernafasan. - Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!