X

Kindly register in order to view this article
!

Cuaca lembab berterusan hingga hujung Julai

Gambar hiasan
A
A

KUALA LUMPUR - Negara akan mengalami keadaan cuaca lembab dari semasa ke semasa dan dijangka berterusan sehingga hujung Julai ini.

Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia), Jailan Simon berkata, jangkaan itu berdasarkan intensiti monsun Barat Daya tahun ini yang dikesan lemah berbanding biasa hingga menyebabkan cuaca lembab berlaku pada bulan Jun dan Julai yang kebiasaannya kurang hujan.

"Hujan lebat yang berterusan mengakibatkan banjir kilat di beberapa kawasan pula adalah akibat daripada penumpuan angin Tenggara dan angin Barat Daya di selatan Semenanjung serta angin Barat Daya dan angin Barat Laut di utara Semenanjung.

“Keadaan ini juga berlaku serentak dengan air pasang yang sejak awal pagi tadi. Bagaimanapun, cuaca lembab itu dijangka berkurangan menjelang lewat petang ini,” katanya.

Dalam pada itu beliau berkata, kawasan pesisir pantai barat Semenanjung berpotensi berlaku hujan lebat serta ribut petir (garis badai), pada awal pagi akibat daripada penumpuan angin barat daya.

Pada sebelah petang pula, keadaan cuaca yang sama dijangka berlaku di kawasan pedalaman negeri Perak, Selangor, Johor, Pahang, Kelantan, Sabah dan Sarawak.

MetMalaysia meminta penduduk di kawasan rendah yang biasa dinaiki air, untuk lebih berwaspada sekiranya berlaku hujan lebat, serta menyimpan dokumen-dokumen penting di tempat yang selamat dan mudah diambil, sekiranya berlaku bencana dan segera berpindah ke pusat-pusat pemindahan yang disediakan apabila diarahkan.

Sebarang maklumat lanjut berkaitan cuaca dan amaran cuaca, orang ramai boleh melayari laman web rasmi dan media sosial rasmi MetMalaysia atau melalui talian 1-300-22-1638 dan aplikasi myCuaca. - Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari.Langgan Sekarang!

Polisi Data Peribadi Karangkraf