X

Kindly register in order to view this article
!

KPDNHEP buka lapan kertas siasatan kes kenaikan harga ayam

Kes melibatkan empat peruncit di pasar awam di Melaka serta empat pemborong iaitu satu di Melaka dan tiga di Kuala Lumpur. - Foto 123RF
A
A

PUTRAJAYA - Kementerian Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) membuka lapan kertas siasatan ke atas peniaga-peniaga ayam disyaki melakukan kesalahan mencatut.

Pengarah Penguatkuasa KPDNHEP, Datuk Iskandar Halim Sulaiman berkata, mereka melibatkan empat peruncit di pasar awam di Melaka serta empat pemborong iaitu satu di Melaka dan tiga di Kuala Lumpur.

Menurutnya, siasatan lanjut sedang dijalankan di bawah Seksyen 14(1) Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan (AKHAP) 2011.

Beliau berkata, susulan aduan orang ramai berhubung kenaikan harga ayam di pasar-pasar basah awam, Bahagian Penguat kuasa KPDNHEP telah melaksanakan pemeriksaan untuk mengenal pasti peringkat rantaian pembekalan yang memulakan punca kenaikan itu serta mengesan sekiranya wujud aktiviti pencatutan.

"Secara keseluruhannya sehingga 30 Jun lepas, sebanyak 353 premis yang terdiri daripada 280 peruncit, 50 pemborong dan 23 pengeluar/penternak ayam telah diperiksa.

"Berdasarkan jumlah pemeriksaan tersebut, 310 premis telah dikemukakan notis di bawah Seksyen 21 AKHAP 2011 bagi mendapatkan maklumat kenaikan harga," katanya dalam kenyataan hari ini. - Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus