X

Kindly register in order to view this article
!

Bantuan alumni ringan beban sekolah dan kerajaan

Santhanasmy
A
A

SEREMBAN - Ketiadaan bantuan kewangan daripada pihak luar sebenarnya menyukarkan pihak sekolah membeli mesin pengimbas haba automatik yang dikatakan lebih mahal.

Guru Besar Sekolah Kebangsaan (SK) St Paul, A Santhanasmy berkata, sehubungan itu penting untuk alumni sekolah mengumpul dana membantu memberi sumbangan untuk membeli alat itu yang kini menjadi satu keperluan.

Katanya, penggunaan alat canggih itu dapat mempercepatkan kerja-kerja penyaringan dan pengambilan suhu badan berbanding penggunaan alat pengimbas suhu digital biasa.

"SK St Paul bernasib baik kerana bekas pelajar sangat membantu. Ada bekas pelajar kami yang syarikatnya bersedia membeli mesin itu dan berharap dapat disediakan sebelum sesi persekolahan sepenuhnya dibuka," katanya kepada Sinar Harian.

Katanya, alat itu penting disediakan di setiap sekolah buat masa ini dan dijangka mengambil tempoh yang panjang untuk digunakan berikutan pandemik koronavirus (Covid-19) yang tidak berkesudahan.

"Kita nak kurangkan kesesakan di depan sekolah pada waktu pagi. Kalau sesi persekolahan dibuka sepenuhnya nanti akan ramai perlu beratur panjang untuk pemeriksaan suhu. Bagi saya ia tidak lagi praktikal.

"Saya setuju ketika ini alumni sekolah, ibu bapa dan pihak swasta kerjasama menyumbang beli alat pengimbas haba automatik tanpa mengharapkan kerajaan sahaja," katanya.

Sementara itu katanya, pihaknya sangat berterima kasih dengan alumni SK St Paul yang turut memberi sumbangan membeli cecair pembasmi kuman dan membuat sanitinasi bangunan sekolah secara percuma.

Beliau berkata, jika semua alumni sekolah mengamalkan sikap sebegitu ia bukan sahaja dapat meringankan beban sekolah tetapi kerajaan.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!