Operasi komersial penapisan PRefChem dijangka mula Q4 2019

PRefChem - Foto Bernama
A
A

PENGERANG Refining and Petrochemical (PRefChem) menjangkakan operasi komersial kemudahan penapisannya akan bermula menjelang suku keempat (Q4) tahun ini berikutan permulaan Unit Penyulingan Minyak Mentah di kompleks tersebut, hari ini.

Dalam satu kenyataan, PRefChem berkata, kemudahan penapis itu akan menyediakan keperluan bagi kompleks bersepadu petrokimia yang memiliki kapasiti pengeluaran sebanyak 3.3 juta tan setahun.

Apabila siap kelak, kapasiti penapisan PRefChem itu akan mencecah kira-kira 300,000 tong minyak mentah sehari selain menghasilkan produk petroleum bertapis termasuk minyak tanah dan diesel yang menepati spesifikasi bahan api Euro 5.

“Sejak awal lagi, projek ini merupakan usaha yang tidak pernah dilakukan bagi industri ini dari segi skala, kesukaran serta teknologi berkaitan.

“Kita menetapkan untuk mencapai usaha ini daripada peringkat awal lagi sehingga tempoh 60 bulan dan hari ini, penapisan ini telah siap dari segi mekanikal dan dalam pengoperasian," kata Ketua Pegawai Eksekutif PRefChem, Dr Colin Wong Hee Huing dalam kenyataan itu.

Beliau berkata, ini turut menjadi detik permulaan bagi kemudahan lain yang berkaitan dalam pembangunan bersepadu tersebut. - Bernama


Bermula dengan hanya RM5 anda telah menyokong Berita Fakta dan Komprehensif kami, sokong berita kami.
Terima Kasih Rakyat Malaysia