X

Kindly register in order to view this article
!

Pengurusan kes saman Tony Pua terhadap Najib 2 Disember ini

tony pua najib
A
A

KUALA LUMPUR - Kes saman difailkan Ahli Parlimen Damansara, Tony Pua Kiam Wee terhadap bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak atas dakwaan melakukan salah laku dalam jawatan awam berkaitan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) ditetapkan untuk pengurusan kes selanjutnya pada 2 Disember ini.

Peguam Nor Hazira Abu Haiyan mewakili Najib memberitahu media bahawa tarikh itu ditetapkan Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Rozana Ali Yusof dalam kamarnya hari ini dengan dihadiri peguam Tan Cheng Leong mewakili Pua dan Peguam Kanan Persekutuan, Habibah Haron bagi pihak kerajaan Malaysia.

"Pada pengurusan kes itu, pihak-pihak akan memaklumkan status kes jenayah Najib membabitkan 1MDB yang kini masih dalam peringkat perbicaraan," katanya.

Pada 6 Januari lalu, mahkamah membenarkan permohonan Najib untuk menggantung prosiding kes saman sivil itu sementara menunggu perbicaraan kes jenayah 1MDB yang dihadapinya selesai.

Dalam perbicaraan kes 1MDB, saksi pendakwaan ke-9 iaitu bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) 1MDB, Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi akan menyambung keterangannya pada 15 Julai ini.

Pua memfailkan saman terhadap Najib dan kerajaan pada 16 Januari 2017 atas dakwaan Najib terlibat dalam salah laku pentadbiran awam dan kerajaan membabitkan 1MDB dan menuntut ganti rugi am, tambahan dan teladan, faedah, kos serta relief lain yang difikirkan wajar oleh mahkamah.

Pua mendakwa Najib adalah seorang pegawai awam kerana beliau ialah Ahli Parlimen Pekan, Perdana Menteri pada ketika itu dan Pengerusi Lembaga Penasihat 1MDB, dan dalam kapasiti berkenaan beliau mempunyai peranan secara langsung dan tidak langsung dalam membuat keputusan dan hala tuju 1MDB.

Mahkamah Tinggi di sini sebelum ini menolak saman Pua atas alasan Najib bukan seorang pegawai awam dan dengan itu beliau tidak boleh disaman atas dakwaan salah guna kedudukan jawatan awam.

Pua juga gagal dalam rayuannya di Mahkamah Rayuan pada Julai 2018 yang mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi selepas rayuannya ditolak.

Bagaimanapun beliau mendapat kebenaran untuk merayu ke Mahkamah Persekutuan terhadap keputusan Mahkamah Rayuan.

Pada 19 November 2019, Mahkamah Persekutuan memutuskan Najib semasa menjadi Perdana Menteri adalah seorang pegawai awam dan boleh disaman atas dakwaan menyalahgunakan jawatan awam.

Mahkamah itu memutuskan Pua boleh meneruskan samannya terhadap Najib dan kerajaan Malaysia melalui perbicaraan di Mahkamah Tinggi Sivil. - Bernama

ARTIKEL BERKAITAN: Najib fail permohonan tangguh kes saman Tony Pua

Prosiding kes saman Tony Pua terhadap Najib digantung

Tony Pua boleh saman Najib


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!