X

Kindly register in order to view this article
!

Kemasukan pekerja China ke Sabah dimaklum kepada Imigresen

Mohd Shafie Apdal
A
A

SANDAKAN - Keputusan kerajaan negeri Sabah membenarkan pekerja asing dari China masuk ke negeri itu telah dimaklumkan kepada Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) Sabah dan diminta diselaraskan dengan kerajaan Pusat.

Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal menjelaskan keputusan itu yang tertakluk kepada peraturan yang ditetapkan sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) dibuat setelah berbincang dengan Imigresen negeri.

Langkah membenarkan pekerja dari China dibuat untuk merancakkan semula pelaksanaan projek pembangunan di Sabah yang turut mendapat pelaburan dari China.

"Oleh kerana kepakaran mereka (China) kita perlukan kerana mereka ada tenaga kerja berkemahiran teknikal seperti dalam kejuruteraan, saya minta supaya di peringkat jemaah menteri (Sabah) memberi kelulusan, tetapi perlu diselaraskan dengan kerajaan pusat," katanya kepada pemberita selepas melancarkan minyak masak tempatan jenama Gold di sini, hari ini.

Mohd Shafie ditanya pemberita mengenai kenyataan Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob semalam bahawa kerajaan negeri Sabah tidak pernah berbincang dengan kerajaan Pusat berhubung keputusan membenarkan pekerja asing dari China masuk ke negeri itu.

Mohd Shafie berkata, beliau telah meminta Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Safar Untong untuk menghubungi Ismail Sabri mengenai keputusan yang dibuat pada 1 Julai itu.

Beliau juga berkata, kerajaan negeri akan meneliti untuk membenarkan pelancong luar negara dari zon hijau masuk ke Sabah dalam usaha memulihkan semula sektor pelancongan negeri. - Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!