X

Kindly register in order to view this article
!

Kertas siasatan isu terowong dijangka siap dalam tiga minggu

AZAM BAKI
A
A

GEORGE TOWN - Kertas siasatan projek pembinaan terowong dasar laut Pulau Pinang bernilai RM6.3 bilion oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kini dalam fasa akhir, kata Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Seri Azam Baki.

Beliau berkata, kertas siasatan itu dijangka lengkap dalam tempoh dua ke tiga minggu sebelum diserahkan kepada Timbalan Pendakwa Raya untuk tindakan lanjut.

"SPRM kini dalam fasa akhir siapkan siasatan projek itu di mana kertas siasatan akan dilengkapkan secepat mungkin...dalam dua atau tiga minggu lagi (siap)," katanya ketika dihubungi Bernama di sini hari ini.

Sebelum itu, Azam melakukan lawatan kerja pertamanya sebagai Ketua Pesuruhjaya di pejabat SPRM negeri di sini.

ARTIKEL BERKAITAN: SPRM serbu pejabat Exco Pulau Pinang

Terdahulu, beberapa pegawai SPRM telah hadir di bangunan pentadbiran kerajaan negeri Pulau Pinang di Kompleks Tun Abdul Razak (Komtar) di sini untuk mengambil keterangan beberapa petugas di bangunan itu.

Dua pasukan SPRM tiba di tingkat 52, Komtar pada jam 9.35 pagi yang menempatkan pejabat Timbalan Ketua Menteri I, Datuk Ahmad Zakiyuddin Abdul Rahman; Timbalan Ketua Menteri II, Profesor Dr P. Ramasamy dan dua Exco Kerajaan Negeri, Zairil Khir Johari serta Yeoh Soon Hin.

Rabu lepas, Ketua Menteri, Chow Kon Yeow memaklumkan bahawa kerajaan negeri telah menerima surat daripada SPRM untuk menemu bual beberapa Exco Kerajaan Negeri dan pemimpin negeri berhubung isu terowong dasar laut itu.

Bekas pengerusi Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang, Jeffrey Chew Gim Eam sebelum ini direman selama empat hari bermula 1 Julai lepas bagi membantu siasatan kes tersebut. - Bernama


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus