X

Kindly register in order to view this article
!

Rabu | 20 Oktober 2021

Rancangan Netanyahu rampas Tebing Barat tergendala

Lebih 450,000 pendatang haram Yahudi tinggal di penempatan haram Israel yang melanggar undang-undang antarabangsa bersama kira-kira 2.8 juta penduduk Palestin. - Foto Agensi
A
A

TEL AVIV - Israel tidak akan meneruskan langkah kontroversi yang mengundang kecaman negara antarabangsa untuk memperluaskan kedaulatan mereka di Tebing Barat pada minggu ini.

Perkara itu dinyatakan menerusi laporan The Jerusalem Post memetik beberapa sumber di Amerika Syarikat (AS).

Di bawah perjanjian kerajaan perpaduan antara Parti Likud dan Parti Biru Putih, ia membenarkan Perdana Menteri, Benjamin Netanyahu untuk mengemukakan rancangan merampas wilayah itu pada hari ini, namun kesepakatan yang gagal dicapai telah menyebabkan pelan kontroversi yang sering dicanangkan beliau ketika kempen pilihan raya kini tergendala.

Faktor lain menyebabkan pelan tersebut tidak dapat direalisasikan kerana sehingga kini ia masih belum mendapat lampu hijau daripada Washington.

Tidak sampai beberapa bulan mencapai kesepakatan untuk berkongsi kuasa, sudah berlaku percanggahan dalam kerajaan gabungan Israel.

Menteri Pertahanan, Benny Gantz yang bakal menggantikan Benjamin dalam tempoh 18 bulan akan datang memberitahu beliau tidak melihat 1 Julai sebagai ‘tarikh keramat’.

Beliau membuat kenyataan itu ketika mesyuarat bersama Wakil Khas AS untuk Rundingan Antarabangsa, Avi Berkowitz dan wakil Majlis Keselamatan Negara, Scott Leith yang merupakan ahli jawatankuasa pemetaan yang akan menentukan bahagian di Tebing Barat yang bakal berada di bawah undang-undang sivil Israel.

Menurutnya, usaha memerangi koronavirus (Covid-19) dan mengurangkan kadar pengangguran adalah fokus utama beliau buat masa ini.

Gantz (kiri) memaklumkan rancangan Netanyahu untuk memperluaskan kedaulatan Israel akan ditangguhkan sehingga ancaman Covid-19 berjaya dibendung. - Foto AFP
Gantz (kiri) memaklumkan rancangan Netanyahu untuk memperluaskan kedaulatan Israel akan ditangguhkan sehingga ancaman Covid-19 berjaya dibendung. - Foto AFP

“1 Julai bukan tarikh akhir dan saya mahu mengutamakan keperluan segera penduduk Tel Aviv yang terjejas akibat Covid-19 hingga mencetuskan krisis ekonomi,” ujarnya.

Sebelum ini, sumber Parti Biru dan Putih menyatakan Gantz berpendapat pelan damai berat sebelah, Deal of the Century yang dicadangkan Presiden Donald Trump kononnya sebagai rangka kerja yang tepat.

Jelasnya, ia dapat mempromosikan perdamaian di Asia Barat dan harus dilakukan bersama rakan strategik di rantau itu serta Palestin untuk mencapai kebaikan bagi semua pihak.

Jumaat lalu, Gantz juga berjanji tidak akan melaksanakan undang-undang Israel di wilayah yang mempunyai majoriti penduduk Palestin dan turut menawarkan hak sama rata kepada penduduk Palestin di wilayah yang bakal dirampas Tel Aviv.

Kontroversi

Ketika ini, Menteri Luar Israel, Gabi Ashkenazi turut dilabel pendatang haram Yahudi sebagai ‘penghalang’ kepada langkah unilateral untuk memperluaskan kedaulatan Israel.

Bekas ketua tentera itu didakwa berusaha untuk menekankan aspek damai dalam visi dicadangkan Trump berbanding menyokong langkah bagi merealisasikan rancangan jahat Netanyahu.

Ashkenazi melihat pelan damai kontroversi, Deal of the Century sebagai peluang untuk membentuk negara dan sempadan Israel.

Beliau juga berpendapat Israel perlu mengadakan rundingan dengan Jordan dan Mesir serta negara lain di rantau terbabit dan cuba berkoordinasi dengan Palestin sebelum menentukan langkah seterusnya termasuk menguasai Tebing Barat.

Sehingga kini, Presiden Donald Trump masih belum membuat sebarang keputusan tentang pelan kontroversi tersebut memandangkan beliau sendiri sedang kusut dengan isu domestik AS seperti peningkatan kes jangkitan Covid-19 dan protes antirasisme yang berterusan di negara itu.

Minggu lalu, sumber pentadbiran Rumah Putih menyatakan rancangan itu tidak perlu dilaksanakan secara terburu-buru walaupun pegawai di Tel Aviv menjangkakan langkah memperluaskan kedaulatan meliputi 30 peratus daripada kawasan di Tebing Barat akan dilakukan pada musim panas. Palestin sedia berunding

Palestin didakwa bersedia untuk menyambung semula rundingan damai yang terhenti dengan Israel sejak 2014.

Menurut cadangan balas kepada pelan damai Deal of the Century yang dikemukakan Pihak Berkuasa Palestin (PA) kepada Kuartet Perdamaian Antarabangsa.

“Jika Israel mengisytiharkan rampasan ke atas mana-mana wilayah Palestin, ia akan menyebabkan kesemua perjanjian yang dimeterai sebelum ini terbatal serta-merta. Kami hanya mahukan perdamaian,” jelas sebahagian kandungan surat setebal empat muka surat yang dihantar kepada kuartet terdiri daripada PBB, AS, Rusia dan Kesatuan Eropah (EU).

Selain itu, ia turut menyatakan kesediaan untuk menerima pasukan antarabangsa seperti Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) yang diberi mandat oleh PBB untuk memantau pematuhan terhadap perjanjian damai.

Palestin juga mencadangkan perubahan kecil berdasarkan sempadan ketika rejim Zionis menduduki Tebing Barat pada 4 Jun 1967 sehari sebelum Perang Enam Hari tercetus di rantau terbabit. - Agensi


Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah ©️ 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!