X

Kindly register in order to view this article
!

Axiata Digital peroleh pelaburan RM299.3 juta

Mohd Khairil (kanan) bersama Hock Seng (kiri) menunjukkan dokumen perjanjian antara Axiata Digital - Great Eastern yang dipancarkan secara maya dari Singapura baru-baru ini.
A
A

AXIATA Digital Services Sdn Bhd (Axiata) memperoleh pelaburan strategik bernilai AS$70 juta (RM299.3 juta) daripada Great Eastern Holdings Ltd untuk memperkukuh perkhidmatan kewangan digitalnya (DFS) yang sedang pesat berkembang di seluruh rantau ini.

Menerusi pelaburan berkenaan, Great Eastern memegang 21.8 peratus kepentingan dalam perniagaan DFS Axiata Digital iaitu Boost Holdings Sdn Bhd manakala bakinya sebanyak 78.1 peratus dimiliki Axiata Digital.

Ketua Pegawai Eksekutif Axiata Digital, Mohd Khairil Abdullah berkata, pelaburan strategik itu adalah pencapaian terpenting kepada Axiata untuk mengembangkan portfolio perniagaan DFS di Malaysia dan rantau ini.

“Pelaburan ini adalah yang ketiga diraih Axiata Digital selepas Sumitomo melabur RM85.53 juta dalam pengiklanan digital dan Mitsui membuat pelaburan RM213.8 juta ke dalam syarikat ini.

“Kerjasama ini secara tidak langsung membawa hubungan antara Axiata Digital dan Great Eastern ke tahap baharu bersandarkan kepada pengalaman dan kepakaran dimiliki syarikat insurans terkemuka itu,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas majlis memeterai perjanjian antara Axiata Digital-Great Eastern secara maya yang dipancarkan secara langsung dari Singapura baru-baru ini.

Perjanjian itu dimeterai antara Mohd Khairil dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Eastern, Khor Hock Seng dan disaksikan oleh Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Axiata, Tan Sri Jamaludin Ibrahim.

Sementara itu, Hock Seng berkata, pelaburan strategik dengan Axiata membolehkan Great Eastern menyertai teknologi kewangan itu yang merancang untuk mengembangkan perniagaannya di rantau ini.

“Dengan memanfaatkan rangkaian dan keupayaan Axiata, kami ingin mengembangkan jangkauan kami ke segmen pelanggan baharu untuk memenuhi keperluan kewangan mereka,” katanya.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus