X

Kindly register in order to view this article
!

Jumaat | 01 Julai 2022

Program MYHaus bakal dilancar Ogos

Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri
A
A

PUTRAJAYA - Projek MYHaus akan dilancarkan Ogos ini yang dibiayai melalui dana wakaf bagi kos pembinaan rumah atau membaik pulih rumah kumpulan sasar terpilih.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri berkata, komponen projek di bawah MYHaus terbahagi kepada beberapa kategori yang antaranya membina semula rumah atau rumah baharu, baik pulih rumah dan membaiki kerosakan kediaman.

"Semuanya (projek) disiapkan dalam tempoh lebih kurang 10 hari sahaja," katanya pada sidang akhbar sempena 100 hari dalam kerajaan di kementerian itu di sini semalam.

Menurut Zulkifli, program pendidikan kerohanian dan kesedaran sivik akan ditekankan kepada isi rumah kumpulan sasar agar pembangunan seimbang dapat dicapai di bawah program MYHaus.

Mengenai program yang telah dilaksanakan sepanjang 100 hari pentadbirannya, Zulkifli berkata, sebanyak RM196.3 juta sumbangan dalam pelbagai bentuk telah diagihkan kepada 10 kelompok sasar yang memerlukan bantuan di seluruh negara di bawah program #MusaadahCOVID19, setakat Mei lepas.

"Program Pembiayaan Mikro iTekad iaitu program kewangan sosial bagi memudahkan pembiayaan bagi usahawan mikro B40 dan asnaf yang kehilangan punca pendapatan dan perniagaan terjejas akibat wabak koronavirus (Covid-19) telah menyalurkan dana berjumlah RM5.3 juta kepada penerima terpilih," katanya.

Zulkifli berkata, beliau bercadang menempatkan pegawai Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) di pejabatnya bagi tujuan pemantauan urus tadbir yang lebih efektif.

"Saya ingin menzahirkan komitmen penuh JPM (Hal Ehwal Agama) dan seluruh agensi di bawahnya dalam mengutamakan integriti dan akauntabiliti dalam urus tadbir Islam," kata Ikon Integriti dan Antirasuah Negara 2019 itu.

Ditanya apakah cabaran dihadapinya sepanjang tempoh 100 hari ini, Zulkifli berkata: "Cabaran tak besar sangat. Yang paling penting mengurus masa supaya semua gerak kerja dan program yang dirancang adalah efisien dan memberi impak tinggi kepada ummah." - Bernama


Jangan lupa follow kami di Instagram, Telegram dan TikTok
Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah © 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!