X

Kindly register in order to view this article
!

Morbidelli, Quartararo teruja kembali gegar litar

1
A
A

PELUMBA Petronas Yamaha Sepang Racing Team (SRT), Franco Morbidelli dan Fabio Quartararo teruja untuk kembali berlumba dalam saingan MotoGP bulan depan selepas ditangguhkan akibat pandemik Covid-19.

Quartararo berkata, dia amat gembira dengan pengumuman oleh Dorna Sports selaku pemegang hak eksklusif komersial dan televisyen MotoGP dan juga Persatuan Pasukan Perlumba Antarabangsa (IRTA) berkaitan jadual baharu kalendar MotoGP yang akan menyaksikan 16 perlumbaan diadakan termasuk MotoGP Malaysia pada November.

“Ia satu kalendar yang berlainan, yang boleh dijalankan dalam situasi luar biasa ini. Kami akan hadapi perlumbaan berturut-turut di litar yang sama dan jumlah GP yang kurang, tetapi saya rasa apa yang lebih penting ialah untuk menamatkan perlumbaan dan hadapi satu-satu perlumbaan dahulu.

“Anda perlu amat berhati-hati dengan kemalangan dan kecederaan, kerana dalam kejohanan yang begitu rapat, satu kecederaan boleh menyebabkan anda terkeluar dari banyak perlumbaan. Amat penting juga untuk mengikuti protokol dengan betul,” kata pelumba kelahiran Perancis yang menamatkan tujuh perlumbaan di podium pada musim lalu.

Sementara itu, Morbidelli pula berterima kasih dengan Dorna Sports, IRTA apabila pelumba boleh memulakan perlumbaan mulai bulan depan.

“Kami akan rindukan peminat dan suasana minggu GP yang normal, tetapi kami faham yang ini merupakan situasi percubaan dan tidak lama lagi kita akan kembali kepada kehidupan normal.

“Untuk sampai ke tahap itu, kita perlu bertindak dengan selamat dan bertanggungjawab. Dorna dan IRTA telah berjaya menganjurkan sesuatu yang dianggap mustahil, jadi sekarang kita perlu ikuti nasihat dan elakkan isu pada saat akhir,” katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan pasukannya hari ini.

Sementara itu, prinsipal Petronas Yamaha SRT, Datuk Razlan Razali memaklumkan yang pasukan itu bersedia untuk mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan Dorna Sports bagi mengelakkan penularan Covid-19.

“Walaupun kami akan kembali beraksi, ia akan kelihatan lain di litar. Perlumbaan pertama akan diadakan tanpa penonton dan jumlah orang yang kurang di paddok berbanding sebelum ini. Kami berharap untuk kembali normal selepas ini dan tetapi buat masa ini, terdapat beberapa sekatan dikenakan,” katanya.

Kejohanan MotoGP Dunia 2020 akan melibatkan 13 pusingan perlumbaan di Eropah antara Julai dan November, dengan terdapatnya potensi untuk empat pusingan di luar Eropah pada November dan Disember.

Pusingan pertama menyaksikan pasukan akan ke Sepanyol untuk perlumbaan pada dua hari minggu di Jerez iaitu pada 19 dan 26 Julai.


Dapatkan informasi dan statistik terkini penularan wabak Covid-19 di Malaysia di sini: https://info.sinarharian.com.my/koronavirus

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!