X

Kindly register in order to view this article
!

Khamis | 19 Mei 2022

Perak benarkan solat berjemaah 40 orang

Semua masjid dan surau di Perak dibenarkan menerima 40 jemaah bagi menunaikan solat fardu dan solat Jumaat mulai 12 Jun ini.
A
A

IPOH - [DIKEMASKINI] Semua masjid dan surau di Perak dibenarkan menerima jemaah seramai 40 orang bagi solat fardu dan solat Jumaat mulai 12 Jun ini.

Perkara itu selaras dengan titah Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin setelah menimbangkan sembah nasihat daripada Jawatankuasa Fatwa Negeri Perak dan setelah merujuk garis panduan Majlis Keselamatan Negara (MKN) serta Kementerian Kesihatan.

Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIPk), Shahrul Azam Shaari berkata, mulai solat Subuh Jumaat ini, solat berjemaah pada setiap solat fardu dibenarkan untuk diadakan di semua masjid dan surau di Perak.

"Bilangan ahli jemaah melaksanakan solat berjemaah pada setiap solat fardu di masjid dan surau hendaklah tidak melebihi 40 orang, tidak termasuk pegawai masjid dan ahli jawatankuasa kariah.

"Ahli jemaah yang dibenarkan hadir untuk bersolat jemaah, pada masa ini hanyalah dalam kalangan warganegara Malaysia," katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata, syarat sama turut terpakai untuk solat Jumaat di semua masjid dan surau diri Jumaat di negeri ini.

Katanya, identiti jemaah yang datang untuk bersolat jemaah hendaklah disemak dan direkod sebelum dibenarkan masuk ke ruang solat.

Dalam perkembangan berkaitan, Shahrul Azam berkata, penggunaan masjid, surau diri Jumaat dan surau untuk pelaksanaan solat Jumaat serta solat berjemaah pada setiap solat fardu hendaklah mematuhi sepenuhnya garis panduan dan prosedur yang telah ditetapkan oleh MKN dan Kementerian Kesihatan.

Jelasnya, Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk) akan mengeluarkan satu garis panduan dan kaedah terkini pelaksanaan solat Jumaat serta solat berjemaah pada setiap solat fardu kepada semua pengerusi jawatankuasa kariah masjid dan surau di negeri ini.

Menurutnya, JAIPk juga akan menyelia kaedah pelaksanaan tersebut dan memastikan garis panduan tersebut dipatuhi.


Jangan lupa follow kami di Instagram, Telegram dan TikTok
Dapatkan laporan yang lebih eksklusif dan kritis, sila layari Sinar Premium
Artikel ini ialah © 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang

Newsletter

Berita Telus & Tulus hanya untuk anda setiap hari. Langgan Sekarang!